Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Co mogą spożywać chorzy na celiakię?

Chorzy na celiakię mogą spożywać przetwory zawierające zboża bezglutenowe, czyli: ryż kukurydzę, grykę, proso, szkarłat (Amarantus). W pierwszej fazie choroby trzewnej, gdy śluzówka jelit jest bardzo uszkodzona, konieczne jest u niektórych dzieci przejściowe (2 - 3 miesiące) zastosowanie także diety bezmlecznej.

Dozwolone dla osób chorych na chorobę trzewną  produkty mączne to:

  • Mąka ryżowa
  • Płatki i kleik ryżowy
  • Ryż
  • Kaszki ryżowe błyskawiczne
  • Mąka kukurydziana
  • Kasza kukurydziana
  • Płatki kukurydziane
  • Chrupki kukurydziane
  • Skrobia kukurydziana
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka sojowa, tapioka
  • Kasza gryczana
  • Kasza jaglana
  • Skrobia pszenna
  • Chleb, bułki, ciastka bezglutenowe
  • Ziarna słonecznika, sezamu, orzechy
  • Wszystkie produkty węglowodanowe oznaczone jako „bezglutenowe”, oznaczone symbolem „Przekreślony Kłos”
  • Nabiał
  • Owoce, warzywa
  • Mięsa i wędliny

Powyższy spis zawiera produkty naturalnie bezglutenowe (ryż, gryka, soja, czy proso), jak i produkty z których gluten został usunięty (skrobia pszenna).
 

Należy zwracać uwagę, aby dieta dziecka chorego na celiakię była urozmaicona, zawierała dużą ilość warzyw i owoców, nabiału. W tworzenie diety dla dziecka z chorobą trzewną musi być zaangażowana cała rodzina, a zwłaszcza sam chory.

Dziecko musi rozumieć istotę swojej choroby i sposobu leczenia dietetycznego, gdyż przez całe swoje życie, obcując z rówieśnikami odżywiającymi się w zwykły sposób w szkole, na spotkaniach towarzyskich, wycieczkach, będzie narażone na pokusy odstąpienia od diety. Musi sobie zdawać sprawę z konieczności ścisłego stosowania się do zaleceń dietetycznych przez całe swoje życie oraz z ewentualnych konsekwencji zaprzestania stosowania diety.

Jest to jedyna metoda pozwalająca na stosowanie prawidłowego leczenia przy jednoczesnym utrzymywaniu kontaktów społecznych.


* Powyższy tekst nie jest poradą lekarską i ma charakter ogólnej informacji. Celem omówienia indywidualnej sytuacji zdrowotnej Twojego dziecka, skonsultuj się z lekarzem pediatrą lub położną.