Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Co to jest celiakia?

Kiedy powinnam karmić dziecko produktami bezglutenowymi?

 Odpowiedź doradcy rodzinnego Humana:

Celiakia jest chorobą polegającą na genetycznie uwarunkowanej trwałej nietolerancji glutenu (właściwie jego frakcji – białka o nazwie gliadyna), przez jelito cienkie przewodu pokarmowego. U osób cierpiących na tę chorobę, gliadyna powoduje  uszkodzenie i zanik kosmków śluzówki jelita cienkiego, których zadaniem jest zwiększenie powierzchni chłonnej. Jeżeli kontakt z glutenem się utrzymuje, skutkiem tego powierzchnia jelita staje się całkiem gładka i wchłanianie substancji odżywczych zostaje bardzo zakłócone.

Przyczyny

Przyczyny powstawania celiakii nie są jeszcze w pełni wyjaśnione. Wiadomo, że w pojawieniu się tej choroby odgrywają rolę czynniki genetyczne, w połączeniu ze środowiskowymi.

Celiakia najczęściej pojawia się w okresie od dwóch do czterech miesięcy po tym, kiedy dziecko miało kontakt z pokarmami zawierającymi gluten. Mogły to być np. kaszki, w których składzie znajdował się gluten.

Jednak pojawienie się choroby po raz pierwszy, może także nastąpić w bardzo różnym okresie od wprowadzenia do diety glutenu. Czas ten może wynosić od kilku tygodni, nawet do kilku lat.

Objawy choroby

Główną zauważalną cechą choroby, spowodowaną zaburzeniem finkcji jelita cienkiego, jest spowolnione przybieranie na wadze, a nawet chroniczna niedowaga. Do tego dochodzą obfite tłuszczowe biegunki, których następstwem jest utrata wielu wartościowych, niestrawionych substancji odżywczych. Inne objawy to brak apetytu, drażliwość, wzdęcia, bóle brzucha i wymioty. Szybkie i jednoznaczne rozpoznanie celiakii, ze względu na różnorodność i nietypowość objawów, jest trudne.

Rozpoznanie tej choroby, po wykonaniu serii specjalistycznych badań, może postawić tylko lekarz.

Dieta

Ostateczna i jednoznaczna diagnoza decyduje o tym, czy dziecko musi pozostawać na diecie bezglutenowej. Jej ścisłe przestrzeganie, polegające na całkowitej eliminacji z diety wyżej wymienionych zbóż oraz produktów je zawierających, prowadzi do regeneracji błony śluzowej jelita cienkiego i ustąpienia objawów choroby w ciągu kilku dni lub tygodni. Konsekwentne przestrzeganie diety bezglutenowej pozwala dziecku na całkowity powrót do zdrowia i normalne życie.


* Powyższy tekst nie jest poradą lekarską i ma charakter ogólnej informacji. Celem omówienia indywidualnej sytuacji zdrowotnej Twojego dziecka, skonsultuj się z lekarzem pediatrą lub położną.