Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Co to jest mleko modyfikowane?

Do końca trzeciego roku życia dziecku powinno się podawać do spożycia mleko modyfikowane. Zawiera ono niezbędne probiotyki, witaminy i minerały. Wszystko po to, by mleko modyfikowane było zbliżone do pokarmu kobiecego. Czemu służą te wszystkie dodatki?

Na początek warto wspomnieć - czym w ogóle jest mleko modyfikowane? Wiele osób nie ma pojęcia, iż jest to mleko krowie.

Zmieniono jednak jego kompozycję w trosce o zdrowie dziecka. Mleko modyfikowane od klasycznego, krowiego mleka różni się przede wszystkim proporcjami białek i tłuszczów.

Tłuszcze zwierzęce zostały częściowo zastąpione tłuszczami roślinnymi. Zredukowano także zawartość chloru, sodu i potasu. W zamian dodano probiotyki, wapń, żelazo, cynk, witaminy i inne minerały.

Probiotyki są niezbędne w procesie trawienia. Chronią dziecko przed biegunkami i zaparciami. Jednocześnie wzmacniają układ odpornościowy malucha.

U dzieci karmionych naturalnie w drugim tygodniu życia występuje od 2 do 3 razy więcej pożytecznych bakterii (probiotyków) w przewodzie pokarmowym niż u karmionych sztucznie.

Stąd też badacze naszych pokarmów i specjaliści żywienia uznali, że również mleko modyfikowane powinno zawierać probiotyki bądź prebiotyki.

Prebiotyki są substancjami stanowiącymi pożywkę dla pożytecznych bakterii. W kobiecym mleku znajduje się około 130 prebiotycznych związków.


>>> Zobacz ofertę mleka Humana


Mleka modyfikowane wzbogaca się także nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.

Wpływają na procesy myślowe i zapamiętywanie. Są szczególnie potrzebne noworodkom. Niemowlęta czerpią z tłuszczy aż połowę swojej energii.

Do modyfikowanych mieszanek dodawany jest także cukier mleczny, czyli laktoza. Krowie mleko zawiera bowiem dwukrotnie mniej laktozy niż ludzkie.

Jednak niektóre maluchy mogą mieć problem z trawieniem tego związku. Powinny więc otrzymywać mleko o niższej zawartości laktozy.

Po upływie 3 miesięcy następuje też stopniowe wyczerpywanie się zapasów żelaza, dostarczonych dziecku przez matkę podczas ciąży. Dlatego mieszanki są fortyfikowane również tym składnikiem.

Producenci dodają do mleka także inne mikroelementy, jak np. selen, cynk i jod oraz wiele innych. Wszystko w celu zapewnienia dziecku odpowiednich składników odżywczych i witamin.