Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Wprowadzanie glutenu do menu niemowląt

Gluten to mieszanka białek roślinnych, występujących w ziarnach niektórych zbóż, takich jak żyto, pszenica czy jęczmień. Jest on składnikiem wielu, nie tylko mącznych, produktów spożywczych. Ze względu na fakt, że już u najmłodszych dzieci ujawnia się niekiedy nietolerancja glutenu, jego wprowadzenie do diety rodzi często wiele pytań i obaw ze strony rodziców.

Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi żywienia zdrowych dzieci w pierwszym roku życia, opracowanymi przez zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii, gluten należy zacząć wprowadzić do diety dziecka po ukończeniu 4. miesiąca życia, a przed ukończeniem 6. miesiąca życia.

Ważne jest, aby gluten wprowadzać stopniowo, jeżeli jest to możliwe, jeszcze w okresie, kiedy dziecko jest karmione piersią. Wprowadzamy go w niewielkich ilościach, przy użyciu najwyższej jakości produktów np. kaszek i obserwujemy reakcję dziecka. Po wprowadzeniu glutenu – dotyczy to niemowląt karmionych piersią lub w sposób mieszany – zaleca się kontynuować karmienie piersią przez okres co najmniej 2-3 miesięcy. Postępowanie takie zmniejsza nie tylko ryzyko wystąpienia celiakii, ale również cukrzycy typu 1 oraz alergii na gluten*.

Czym kierować się, wybierając dla dziecka pierwsze posiłki zawierające gluten?

Oprócz wyżej omówionych kwestii i sposobów postępowania, warto na pierwsze glutenowe posiłki wybierać produkty, których jakość i skład zapewniają dziecku jak najwyższe bezpieczeństwo. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko podrażnienia wrażliwego organizmu dziecka innymi czynnikami niż gluten.

Posiłki takie powinny pochodzić z rolnictwa ekologicznego. Nie mogą zawierać dodatku sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Dobrze jest, gdy takie produkty BIO przeznaczone dla najmłodszych zawierają pełne ziarno, mają prosty skład, ułatwiający kontrolowanie reakcji dziecka na poszczególne składniki – jak Holle Kaszka pełnoziarnista orkiszowa BIO.

W ofercie marki Holle, która od ponad 70 lat propaguje zdrowe odżywianie, można znaleźć wiele doskonałej jakości produktów z bio-dynamicznych upraw ekologicznych. Część z nich to delikatne posiłki z glutenem, odpowiednio skomponowane z myślą o niemowlętach po 4. miesiącu, jak Deserek BIO Delikatny banan z grysikiem.

Jednak w portfolio marki Holle znajdują się też ekologiczne produkty bezglutenowe, polecane w żywieniu niemowląt i dzieci w przypadku nietolerancji glutenu.

Oryginalne produkty marki Holle znaleźć można w ofercie sklepu Kidy.pl

 

---------------------------------------------------------------------------------
 * Powyższy tekst nie jest poradą lekarską i ma charakter ogólnej informacji. Celem omówienia indywidualnej sytuacji zdrowotnej Twojego dziecka, skonsultuj się z lekarzem pediatrą lub położną.