Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Wprowadzenie glutenu do diety

Kiedy i w jaki sposób wprowadzać gluten do diety niemowlęcia?

Zgodnie z nowymi zaleceniami dotyczącymi żywienia zdrowych dzieci w pierwszym roku życia, opracowanymi przez zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii, gluten należy zacząć wprowadzić do diety dziecka po ukończeniu 4. miesiąca życia, a przed ukończeniem 6. miesiąca życia. Należy unikać zarówno zbyt wczesnego (poniżej 4. m.ż), jak i późnego (powyżej 7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia.

Gluten należy wprowadzać stopniowo, jeżeli jest to możliwe, jeszcze w okresie, kiedy dziecko jest karmione piersią. Postępowanie takie zmniejsza nie tylko ryzyko wystąpienia celiakii, ale również cukrzycy typu 1 oraz alergii na gluten.

W Polsce przyjęto, że początkowo podaje się około ½ łyżeczki glutenu na dobę (2-3 g), na przykład w postaci kleiku glutenowego. Można to zrobić w niewielkiej ilości ściągniętego pokarmu matki lub poprzez wprowadzenie jako pierwszego posiłku przecieru jarzynowego z dodatkiem wymienionej ilości glutenu w 100 ml.

Po wprowadzeniu glutenu – dotyczy to niemowląt karmionych piersią lub w sposób mieszany – zaleca się kontynuować karmienie piersią przez okres 2-3 miesięcy.


 * Powyższy tekst nie jest poradą lekarską i ma charakter ogólnej informacji. Celem omówienia indywidualnej sytuacji zdrowotnej Twojego dziecka, skonsultuj się z lekarzem pediatrą lub położną.