Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Żurawina – dobra dla kobiet w ciąży i karmiących mam?

O żurawinie w ostatnich latach mówi się i pisze bardzo wiele. Każdy już chyba słyszał o jej zaletach zdrowotnych i kulinarnych. A jednak w naszym kraju nie wszyscy chyba doceniają pozytywną rolę, jaką może odegrać żurawina podczas ciąży i połogu.

Badania nad zastosowaniem żurawiny w medycynie prowadzone są od końca XIX wieku, kiedy to scharakteryzowano budowę chemiczną proantocyjanidyn (PAC) – substancji farmakologicznie czynnych, zawartych w owocach żurawiny*. I chociaż z dobroczynnych właściwości żurawiny korzystano w medycynie ludowej już od początku XX wieku, to jednak w obszarze medycyny klasycznej żurawina znalazła się stosunkowo niedawno.

Cenne właściwości żurawiny - dobre na wiele dolegliwości

Dziś już powszechnie wiadomo, że żurawina to jeden z najbardziej prozdrowotnych owoców. Zawiera bogactwo błonnika, witamin i minerałów oraz silne przeciwutleniacze. Jej działanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób zębów i dziąseł oraz wrzodów żołądka. Żurawina stosowana jest również w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Owoce żurawiny pomagają też oczyścić organizm z toksyn, dlatego często występują jako składnik diet odchudzających. Żurawina wspomaga także leczenie anemii oraz niedoborów witamin i minerałów, a do tego skutecznie wspiera leczenie infekcji dróg moczowych, w tym cewki moczowej i pęcherza.

Niedokrwistość, osłabienie, zapalenie pęcherza? Sięgnij po żurawinę!

Z tych ostatnio wymienionych względów, żurawina, jej przetwory kulinarne oraz suplementy na jej bazie mogą odegrać istotną, pozytywną rolę w diecie kobiet ciężarnych oraz będących w okresie połogu, które z jednej strony wykazują większe zapotrzebowanie na wiele witamin i mikroelementów w diecie, a z drugiej, są narażone na częstsze infekcje dróg moczowych.

Sok z owoców żurawiny wykazuje aktywność przeciwbakteryjną w odniesieniu do takich mikroorganizmów jak: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis. Ponadto proantocyanidyny obecne w soku żurawinowym wykazują również działanie przeciwwirusowe oraz zmniejszają adhezyjność Helicobacter pylori**. Dlatego ekstrakty żurawiny są w niektórych krajach jednym z najczęściej stosowanych suplementów diety w okresie ciąży i połogu***.



Z wyżej wymienionych powodów – nie wspominając już o doskonałych walorach kulinarnych! – warto, aby przyszłe oraz świeżo upieczone mamy wzbogaciły swoją dietę o żurawinę i jej naturalne przetwory (w tym sok). Dodatkowo, po konsultacji z lekarzem, można włączyć do diety również suplementy żurawinowe, szczególnie jeśli w trakcie ciąży lub w okresie połogu pojawiają się tendencje do infekcji dróg moczowych.



-----------------------------------------------------------------------------------
*Korzyści kliniczne stosowania suplementów diety w ciąży w świetle Evidence Based Medicine, prof. Tomasz Paszkowski, GinPolMedProject 3 (25) 2012, str. 19.
**Dugoua JJ, Seely D, Perri D, i wsp.: Safety and efficacy of cranberry (Vaccinium Macrocarpon) during pregnancy and lactation. Can J Clin Pharmacol 2008; 15: e80-6.
***Nordeng H, Havnen GC. Use of herbal drugs in pregnancy: a survey among 400 Norwegian women. Pharmacoepidemiol Drug Saf 2004; 13(6): 371-380.