Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Dieta mamy karmiącej

W okresie karmienia piersią mama powinna szczególnie dbać o swoją dietę, bo ma ona wpływ na zdrowie i samopoczucie jej oraz dziecka.

 

Dieta karmiącej matki powinna być pełnowartościowa, urozmaicona, bogata w płyny i składniki mineralne. Dzięki spożywaniu prawidłowo skomponowanych i różnorodnych posiłków wprowadza ona swoją pociechę w świat smaków i i aromatów. Nie znaczy to wcale, że, tak jak kiedyś uważano, musi jeść za dwojga.

Oto kilka zasad prawidłowego odżywiania podczas karmienia piersią:


Napoje, a przede wszystkim woda, wpływają na to, ile mleka wytworzy organizm. Mama karmiąca powinna wypijać min. 1.5 litra wody dziennie.  Najlepiej, by była to woda mineralna niegazowana, niskosodowa lub przeznaczona specjalnie dla niej Herbatka Humana dla Karmiących Mam, która dzięki kompozycji wyciągów z owoców i ziół, tradycyjnie uważanych za mlekopędne, wspiera laktację.


Białko, na które zapotrzebowanie jest większe podczas karmienia niż w ciąży, organizm karmiącej mamy czerpać będzie z chudego mięsa, ryb, jajek  oraz mleka i jego przetworów. Dobrym źródłem białka są także kasze (gryczana, jaglana, pęczak) i warzywa. Często przyczyną alergii pokarmowej u dziecka jest uczulenie na białko mleka krowiego. Jeśli zalecono Ci wyeliminowanie z diety mleka i jego przetworów oraz mięsa wolowego i cielęcego, powinnaś spożywać więcej drobiu, wieprzowiny i jagnięciny.


Tłuszcze to główne źródło energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych, biorących udział w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto transportują one witaminy A, D, E i K. Z tego powodu w diecie mamy karmiącej nie powinno zabraknąć tłustych ryb, np. makreli, halibuta, łososia. Powinnaś jeść też jaja i używać w kuchni tłuszczów roślinnego pochodzenia: oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, słonecznikowego, sojowego. Warto zrezygnować z jedzenia typu „Fast Food”, w którym znajdują się szkodliwe tłuszcze, podnoszące poziom cholesterolu.


Węglowodany, obok tłuszczów, są podstawowym źródłem energii oraz wpływają na prawidłową przemianę tłuszczów i białek.  Źródłem najcenniejszych dla organizmu węglowodanów złożonych są kasze, makarony, pieczywo razowe, ziemniaki. Warto pamiętać, że cukry proste, czyli cukier i słodycze, osłabiają wchłanianie składników mineralnych przez organizm.


Witaminy są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu mamy i dziecka. Dzienne spożycie pół kilograma owoców i tyle samo warzyw dostarczy odpowiednią ilość witamin. Oprócz tego dobrym źródłem witamin są oleje roślinne, mleko czy żółtka jaja. Masło i śmietana dostarczają witamin A i D.


Składniki mineralne są potrzebne intensywnie rozwijającemu się organizmowi. Przyjmuje się je głównie z pożywieniem. W diecie mamy karmiącej ze składników mineralnych ważny jest m.in. wapń (posiadają go m.in. sery, jogurt, kefir), magnez (występujący w ciemnym pieczywie, kaszy, fasoli, migdałach, orzechach, bananach), żelazo ( jego źródłem są: mięso, wędliny, żółtko jaja, pestki dyni, fasola).