Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Kilka słów o karmieniu naturalnym

Mleko matki to najlepszy i najbardziej wartościowy pokarm dla dziecka. Dostarcza mu odpowiednią ilość lekkostrawnego białka, witamin, mikroelementów, niezbędnych kwasów tłuszczowych (LC- PUFA), wody oraz lipazy potrzebnej do trawienia.

 

Naturalny pokarm zawiera w idealnych proporcjach specjalne białka (immunoglobulinę, lizosomy, laktoferrynę) chroniące przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a także wspomagające układ immunologiczny dziecka  neutrofile, które niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym, makrofagi, które neutralizują zarazki w jelitach i wiele innych cennych składników.

Dzięki bezcennym składnikom zawartym w mleku matki dzieci karmione piersią rzadziej chorują, m.in. na biegunkę, infekcje dróg oddechowych, infekcje dróg moczowych, cukrzycę, alergie pokarmowe i inne. Można uznać, że mleko matki jest naturalną szczepionką dla małego organizmu.

 RELATED

Bezsporny pozostaje też fakt, iż karmienie piersią umożliwia naturalne budowanie więzi między matką i dzieckiem, wpływa na wykształcenie u niemowlęcia prawidłowych reakcji emocjonalnych i rozwój jego osobowości. Ta fizyczna bliskość z matką zapewnia niemowlęciu poczucie bezpieczeństwa, spokój i ciepło, co procentuje w dalszym życiu. Wykazano np., że dzieci karmione piersią osiągają lepsze wyniki w nauce w wieku szkolnym.


Powiązane artykuły