Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Czym zastąpić słodycze w diecie dziecka – 6 pomysłów

Świadomość, jak poważnym błędem dietetycznym jest obecność słodyczy i przemysłowych przekąsek w menu małego dziecka rośnie wśród polskich rodziców. Wielu z nich śledzi informacje publikowane przez renomowane instytucje, takie jak Instytut Matki i Dziecka, na temat problemu otyłości polskich dzieci. A nadwaga i otyłość to przecież tylko jedna z konsekwencji spożywania przez maluchy nadmiaru cukru. Wielu specjalistów zwraca też uwagę na zataczający szerokie kręgi problem próchnicy wśród najmłodszych, na fakt obniżenia odporności organizmu w wyniku zbyt wysokiego spożycia cukru oraz na wiele innych konsekwencji stałej obecności słodyczy w diecie malca.

Jednak mimo alarmujących danych oraz rosnącej świadomości problemu, wielu rodziców nadal kupuje – rzekomo raz na jakiś czas, a w praktyce nawet kilka razy w tygodniu – słodycze, chipsy oraz inne niezdrowe i tuczące przekąski. Dlaczego?

Być może nie wszyscy rodzice jeszcze wiedzą, jak wiele ciekawych alternatyw dla słodyczy i „hipermarketowych” przekąsek jest już dostępnych na naszym rynku – na przykład ekologiczne przekąski dla dzieci. Innym powodem może być fakt, że nawet ci świadomi i bardzo dbający o zdrową dietę dziecka rodzice mają czasem utrudniony dostęp do zdrowych przekąsek dla maluszków – takich przekąsek, które z powodzeniem mogą zastąpić cukierka, przemysłowego batonika czy napompowane cukrem ciasteczko.

W Wielkiej Brytanii przeprowadzono badania, z których wynika między innymi, że aż 82 procent rodziców ma problem ze znalezieniem podczas podróży, spacerów i wyjść zdrowych przekąsek dla dzieci. Miejsca, w których zamiast naturalnego, wartościowego przysmaku dla maluszka można kupić głównie niezdrowe słodycze i chipsy, to na przykład: plaże, place zabaw, centra handlowe, bawialnie, ogrody zoologiczne. W Polsce sytuacja wydaje się podobna. Naprzeciw takim potrzebom wyszła marka ELLA’S KITCHEN oraz kilka innych ekologicznych marek. Dziś prezentujemy sześć (spośród wielu innych) pomysłów, czym zastąpić słodycze w diecie malucha oraz dajemy podpowiedzi, gdzie szybko i wygodnie można nabyć takie zdrowe, bezcukrowe przysmaki.

Co dla dziecka zamiast słodyczy – słodkie, a jednak zdrowe przekąski dla maluchów!

  1. Bezcukrowe batoniki – renomowane, ekologiczne marki, jak ELLA’S KITCHEN – w swej ofercie mają wiele ciekawych, zdrowych przekąsek, a wśród nich batoniki owsiane dla dzieci. Batoniki te nie zawierają białka mleka, soli, białego cukru, no i oczywiście tak szkodliwych składników jak sztuczne aromaty, barwniki czy konserwanty. Zawierają natomiast aż 43% organicznych płatków owsianych (a więc i sporo błonnika), a ich słodki smak pochodzi z suszonych owoców.
  2. Puree oraz musy owocowe lub owocowo-warzywne. Marki bio, jak ELLA’S KITCHEN, HOLLE czy DANIVAL zadbały o to, aby kompozycje smakowe w ich musach, przecierach oraz puree trafiały w gust maluszków, a jednocześnie dawały im mnóstwo frajdy z samego jedzenia. Wiele z tych produktów ma formę praktycznych wyciskaczy – malec samodzielnie może wysysać z nich pyszną i zdrową zawartość! Oryginalne produkty tego typu znaleźć można w eko-sklepie Kidy.pl.
  3. Owocowe deserki ekologiczne – dosmaczany cukrem, owocowymi aromatami i innymi niezdrowymi dodatkami „hipermatketowy” deserek z powodzeniem możemy zamienić na równie smaczny i znacznie zdrowszy deser w wersji BIO. Dobrym przykładem jest Lebenswert Deserek BIO Owocowa owsianka 3 zboża, w którym większość składu to ekologiczne owoce i pełnoziarniste płatki owsiane. O dodawaniu cukru, konserwantów czy substancji wiążących nie ma mowy! Deserki te przeznaczone są dla maluszków już po 4. miesiącu życia.
  4. Kaszki organiczne pełnoziarniste – idealne jako deser! Pomysłowe mamy potrafią robić prawdziwe przepyszne cuda na bazie organicznych kaszek dla dzieci. Kaszki takich marek jak ORGANIX, HOLLE czy TOPFER same w sobie już są bardzo smaczne i zdrowe. Ale połączone ze świeżymi lub suszonymi owocami, bakaliami czy sokami smakują dzieciom wyśmienicie. Niektóre mamy na bazie tych kaszek pieką nawet delikatne ciasteczka – wykorzystując organiczną kaszkę zamiast mąki.
  5. Crunchy i musli BIO dla dzieci – mogą być doskonałym słodkim śniadaniem, z dodatkiem mleka czy jogurtu albo samodzielną przekąską do chrupania. Ale w przeciwieństwie do tradycyjnych produktów tego typu, w crunchy i musli BIO, np. MOGLI, nie znajdziesz białego cukru, sztucznych aromatów czy utwardzanego tłuszczu. Ekologiczne składniki, w tym pełnoziarniste płatki owsiane (55%) to podstawa zdrowego chrupania.

  6. Ekologiczne chrupki ELLA’S KITCHEN – fantastyczny zamiennik dla chrupek i chipsów naszpikowanych cukrem, solą oraz substancjami spulchniającymi. Podstawą w chrupkach ekologicznych są zdrowe składniki zbożowe, owoce, warzywa i inne komponenty, pochodzące z upraw organicznych. Waniliowo-malinowe czy serowo-pomidorowe? Ważne, że zdrowe!

Pomysłów na zdrowe i pożywne zamienniki słodyczy ekologiczne marki mają dziś wiele. Nawet ciasteczka, biszkopty czy czekolady możemy przecież kupować w wersji bezcukrowej, bezglutenowej, wegańskiej, a przede wszystkim bez chemii i obciążających organizm „ulepszaczy”. Bogatą ofertę zdrowych przekąsek i deserów znajdziesz w remontowanym sklepie ekologicznym Kidy.pl – w dziale Przekąski i Desery.