Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Ekologiczne kakao zamiast cukrowej bomby

Zima to czas rozgrzewających napojów, które poprawią humor i dodadzą energii. To dobra pora, by do menu rocznego dziecka dołączyło kakao. Wypijanie kubka tego pysznego napoju szybko stanie się codziennym rytuałem. A nawet więcej - wiele mam używa czekoladowego smaku, do przemycania mleka dzieciom, które nie przepadają za nim w czystej postaci. Zanim jednak sięgniesz po pierwsze lepsze kakao w sklepie, koniecznie przeczytaj ten tekst.

Maluch po pierwszych urodzinach, który właśnie dzielnie opanowuje picie z kubka, będzie zachwycony, nowym smakiem kakao. Ale zanim je przygotujesz, najpierw przeczytaj uważnie jego skład. W wielu produktach reklamowanych jako „rozpuszczalne kakao dla dzieci”, samo kakao to jedynie niewielka część intensywnie pachnącego proszku (w jednym z popularnych produktów jest to 1/5).  Reszta to głównie cukier, substancje słodzące i  różne substancje dodatkowe, często bardzo niezdrowe. 

Jakie kakao dla rocznego dziecka? 

O ile cukier, jako dodatek do kakao jest ukłonem w  stronę naszych kubków smakowych, gdyż ziarno kakaowca jest dosyć gorzkie, to wszystkie dodatkowe substancje barwiące i konserwujące są zupełnie niepotrzebne! Poza tym w napoju kakaopodobnym można spotkać często wiele syntetycznych minerałów i witamin. Są one dodawane w czasie procesu produkcji, gdyż kakao przetworzone do substancji instant traci swoje cenne, naturalne składniki odżywcze. 
Podstawowy wyznacznik, który podpowie jak rozpoznać prawdziwe kakao to rozpuszczalność – napój instant jako produkt wysoko przetworzony i zawierający niedużą ilość kakao przygotujemy  szybko nawet w zimnym mleku. Natomiast prawdziwe kakao rozprowadzimy wyłącznie w gorącym płynie. W zależności od tego, jakie mleko podajemy dziecko może to być mleko modyfikowane Junior lub roślinny napój sojowy, migdałowy, czy owsiany.  

Pizca del Mundo czekolada na gorąco

Naprzeciw rodzicom szukającym prawdziwego kakao wychodzi organiczna, polska marka Pizca del Mundo z ofertą czekolady na gorąco dla dzieci. Wszystkie czekolady na gorąco Pizca del Mundo zawierają 42% kakao, a więc 2,5 razy więcej niż popularnych kakao podobnych napojach instant.
To po prostu ekologiczne kakao o intensywnym, czekoladowym smaku, które wytwarzane jest z ziarna kakaowca z mieszanek ekologicznych z dodatkiem cukru trzcinowego. Bez żadnych zbędnych dodatków! Ziarna kakao i cukier trzcinowy posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego i pochodzą z regionu znanego obecnie jako światowe, czekoladowe zagłębie, m.in.: z Dominikany, Panamy i Wybrzeża Kości Słoniowej. 

Ich dodatkową wartością poza organiczną jakością jest wymiar etyczny – wyroby Pizca del Mundo oznaczone są jako fair trade, co oznacza sprawiedliwe warunki handlowe dla producentów i lokalnej społeczności z krajów rozwijających się.
Czekolady na gorąco dla dzieci i inne rozgrzewające napoje dla maluszków znajdziecie w Kidy.pl.

Warto wypróbować także ekologiczny karob – świetny zamiennik kakao oraz ciekawą odmianę kawy zbożowej – kawę jęczmienną.