Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Ekologiczne przekąski dla dzieci: 10 argumentów za!

Coraz więcej mówi się i pisze o produktach określanych jako ekologiczne przekąski dla dzieci, przekąski organiczne, zdrowe przekąski albo przekąski BIO. W dziedzinie tych przekąsek prym wiodą marki takie jak HOLLE, ORGANIX czy ELLA’S KITCHEN. Czym, oprócz ceny, różnią się takie przekąski od tych szeroko dostępnych, kupowanych np. w hipermarkecie? Czy pod „organiczną” oprawą marketingową kryją się rzeczywiście jakieś istotne różnice na poziomie samego produktu?

Niektórzy rodzice kupują regularnie dania, musy, batoniki, deserki i ciasteczka ekologiczne dla dzieci oraz niemowląt. Inni uważają to za rozrzutność, modę lub fanaberię eko-rodziców. Jeszcze inni nie zdążyli zgłębić tematu i nie są ani „za”, ani „przeciw”.

Oto kilka najważniejszych faktów na temat organicznych przekąsek dla dzieci i niemowląt. Poniższe informacje dotyczą PRAWDZIWYCH produktów ekologicznych, czyli oferowanych przez renomowane marki, takie jak HOLLE, ORGANIX, ELLA’S KITCHEN. Marki te dają GWARANCJĘ odpowiedniego pochodzenia każdego zastosowanego składnika oraz wdrażają specjalne procesy produkcji, zapewniające produktom najwyższą jakość.

  1. Ekologiczne składniki. Komponenty przekąsek organicznych pochodzą z ekologicznych gospodarstw rolnych. Ziemia, na której rosną owoce, warzywa czy zboża jest odpowiednio nawożona i pielęgnowana, przy pomocy bezpiecznych, roślinnych preparatów (bez pestycydów i nawozów sztucznych).
  2. Ekologiczne tereny i ścisła kontrola produkcji. Obszary, na których kultywowane są prawdziwie ekologiczne uprawy odznaczają się wysoką czystością gleb, wód i powietrza. Proces produkcji przekąsek BIO odbywa się w oparciu o restrykcyjne normy. Tereny uprawne i miejsca produkcji są systematycznie kontrolowane.
  3. Uprawy biodynamiczne. Składniki stosowane w przekąskach organicznych pochodzą nie tylko z ekologicznych, ale bardzo często również z biodynamicznych upraw, czyli opartych o biodynamiczny kalendarz. Oznacza to zgodność z tym, co dyktuje sama natura: rośliny sadzi się i zbiera w określonych naturalnie momentach. Różne gatunki roślin dobiera się tak, aby tworzyły razem naturalne ekosystemy.
  4. Więcej naturalnych wartości odżywczych. W wyniku stosowania wyżej opisanych zasad, owoce, warzywa i inne rośliny mają w sobie więcej witamin, mikroelementów i cennych wartości odżywczych niż te, uprawiane przemysłowo.
  5. Naturalne, a nie syntetyczne witaminy. Dania i przekąski BIO są dobrze zbilansowane pod względem mikroelementów. W przeciwieństwie do przekąsek „hipermarketowych” nie są uzupełniane syntetycznymi witaminami. Jedyną witaminą, jaką wzbogacane są niektóre (zbożowe) przekąski ekologiczne dla niemowląt i małych dzieci jest witamina B1 czyli tiamina, ważna dla przemiany węglowodanów i ogólnego rozwoju (według norm Instytutu Żywności i Żywienia powinna być obecna w codziennej diecie dzieci od 1. roku życia).
  6. Idealnie dostosowane do potrzeb dziecka. Skład przekąsek organicznych jest dopasowany do specyficznych potrzeb organizmu malucha. Naturalne witaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe, błonnik, tłuszcze i inne składniki odżywcze zbilansowane są tak, by nie było ich ani za dużo, ani za mało w diecie dziecka.
  7. Większa zawartość owoców i innych naturalnych komponentów. Musy, puree, przekąski, deserki czy herbatniki ekologiczne mają zwykle dużo większą zawartość prawdziwych owoców, warzyw, bakalii czy pełnoziarnistych zbóż niż przekąski wytwarzane metodami przemysłowymi. W produktach przemysłowych zawartość prawdziwych składników owocowych oscyluje zwykle wokół kilku procent. W ich ekologicznych odpowiednikach często jest to kilkadziesiąt procent! Na przykład Mus owocowo-warzywny BIO marchewka, mango, banan i gruszka marki HOLLE zawiera: 40% marchwi, 20% mango, 20% banana i 20% gruszki.
  8. Bez dodatku cukru, soli, bez szkodliwych tłuszczy, konserwantów i innych niezdrowych składników. Cukier, sól, aromaty, regulatory kwasowości, słodkie syropy, zwykłe mleko w proszku – nie są to pożądane składniki w codziennej diecie niemowląt i małych dzieci. W przekąskach BIO unika się tego typu komponentów. W radykalnie bezcukrowym podejściu prym wiedzie brytyjska marka ORGANIX. W owsiankach, musli, batonikach czy ciasteczkach tej marki nie ma ani grama cukru, soli czy typowych składników alergizujących, jak białka mleka i białka jaj.
  9. Produkty przyjazne alergikom i dzieciom na specjalnych dietach. Z gamy przekąsek ekologicznych łatwiej jest dobrać produkty dla małych alergików. Wiele z tych przekąsek nie zawiera glutenu, mleka czy cholesterolu. W ofercie eko łatwiej jest znaleźć dania dla małych wegetarian czy dzieci otyłych.
  10. Pełnoziarniste, a zarazem lekkostrawne. Eko-producenci dbają również o to, aby najmłodsi korzystali z dobrodziejstw pełnego przemiału. Wiele przekąsek zawiera składniki pełnoziarniste, zachowując więcej cennych wartości pokarmowych obecnych w zbożach: witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Jednocześnie stosuje się inne procesy produkcji niż przy wytwarzaniu pełnoziarnistych produktów dla dorosłych. Celem jest zapewnienie lekkostrawności dań.

Reasumując: korzyści dla organizmu dziecka, które codziennie zjada takie ekologiczne, pozbawione chemii posiłki są nie do przecenienia. A dając mu owocowe, bezcukrowe batoniki, organiczne deserki, owocowo-warzywne musy i puree albo pełnoziarniste kaszki czy ciasteczka zamiast napompowanych cukrem i tłuszczami utwardzanymi przemysłowych słodyczy – dajesz mu podstawę do zdrowego życia i mądrych nawyków żywieniowych.

Bogatą ofertę ekologicznych przekąsek, deserków, kaszek i dań znaleźć można w renomowanym sklepie Kidy.pl