Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Kupować słoiczki dla dzieci czy gotować maluchom samodzielnie?

Zarówno kupowanie dań w słoiczkach, jak też samodzielne gotowanie mają swoich zwolenników wśród mam, dietetyków i pediatrów. Jeden i drugi sposób odżywiania niemowląt i małych dzieci ma swoje zalety oraz wady. Czym więc warto się kierować, podejmując decyzję o wyborze dominującego sposobu żywienia i jak jest bardziej ekologicznie?

Prawdopodobnie odpowiedź jest bardzo prosta: kierujmy się wiedzą i zdrowym rozsądkiem. Czym szerszą wiedzę posiada mama na temat odżywiania niemowląt, pochodzenia składników, które zamierza użyć do gotowania oraz na temat jakości produktów w słoiczkach, pochodzących od różnych producentów – tym łatwiej będzie jej podjąć zadowalającą decyzję, dotyczącą sposobu karmienia dziecka.

Z drugiej strony, niezależnie od podjętej decyzji, warto zachować zdrowy rozsądek i nie popadać w skrajności. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne gotowanie, nie skreślajmy całkowicie słoiczków. Szczególnie, gdy jedziemy w podróż i nie mamy pod ręką naszych ulubionych składników od sprawdzonych dostawców. I analogicznie – jeśli karmimy dziecko posiłkami ze słoiczków sprawdzonej marki, której ufamy, pamiętajmy, że i tak warto uzupełniać dietę dziecka o posiłki przygotowane ze świeżych składników, szczególnie po 9. miesiącu życia.

Posiłki ze słoiczków i dania samodzielnie gotowane – wady oraz zalety

Wiadomo, że jedzenie ze słoiczków daje mamie ogromną wygodę, pewność posiłku zbilansowanego odpowiednio do danego wieku, gwarancję przyrządzenia posiłku w sterylnych warunkach, często za parze, z filtrowanej wody i ze składników wysokiej jakości, co jest obwarowane bardzo restrykcyjnymi przepisami. Do tego dochodzi też spora oszczędność czasu – słoiczek wystarczy podgrzać i podać.

RELATED

 

Z drugiej strony, jeśli mama gotuje dziecku samodzielnie, na bazie sprawdzonych produktów, malec ma szansę spożywać bardzo świeże składniki, nieraz takie, które jeszcze parę dni przedtem rosły na grządce. Poza tym dziecko jedzące zupki gotowane ręką mamy nabiera dobrych nawyków żywieniowych. Jest w przyszłości bardziej otwarte nie tylko na różnorodną konsystencję posiłków, ale również lepiej toleruje wielość smaków i składników. Zupka mamy za każdym razem wychodziła trochę inaczej, podczas gdy ulubiona marka dań gotowych dla dzieci ma ściśle określony repertuar smaków. Warto też wspomnieć, że samodzielne gotowanie wychodzi taniej, nawet przy założeniu, że wybieramy wysokiej jakości ekologiczne składniki. 



Ale jakie dania dla dzieci są bardziej ekologiczne: słoiczki czy posiłki od mamy?

Dania w słoiczkach muszą spełniać surowe normy unijne, a użyte do ich produkcji składniki są wysokiej jakości. Często – jak w przypadku marki Lebenswert – są to składniki pochodzące wyłącznie z upraw ekologicznych. Jeśli więc zdecydowałaś, że będziesz karmić dziecko głównie posiłkami ze słoiczków – czytaj uważnie etykiety i wybieraj te z oznaczeniami: BIO lub z informacją o rolnictwie ekologicznym.
Natomiast jeżeli chcesz samodzielnie przygotowywać posiłki, staraj się kupować składniki w sklepach z ekologiczną żywnością lub przywozić ją ze wsi, ze sprawdzonych źródeł. Ciekawą alternatywą dla wypraw na wieś jest coraz modniejsza ostatnio idea zamawiania produktów BIO u lokalnych rolników i dostawców, realizowana w średnich i dużych miastach przez coraz większą liczbę instytucji, stowarzyszeń, a nawet restauracji. Nie musisz jechać do lokalnego rolnika, bo to on przyjedzie do ciebie. Wystarczy wcześniej złożyć zamówienie w odpowiednim miejscu w mieście, albo przez Internet i odebrać produkty w umówionym punkcie lub poprosić o dostawę do domu.

Inicjatywy tego typu cieszą się coraz większą popularnością. Pominięcie ogniwa jakim jest sprzedaż w tradycyjnych sklepach sprawia, że żywność ekologiczna kupowana w ten sposób jest zwykle tańsza.