Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Rozszerzanie diety niemowląt - poznawanie warzyw zmysłami

Stopniowe odkrywanie warzyw i owoców przy pomocy węchu, dotyku, wzorku i słuchu ma większy sens, niż podanie nowego smaku w czasie jednego posiłku. Z tą ideą powstała w Londynie pierwsza restauracja dla niemowląt otwarta przez Ella's Kitchen - producenta organicznej żywności dla maluchów.

Jeśli z nauki jedzenia uczynisz przygodę angażującą wiele zmysłów, zwiększa się szansa na sukces przy wprowadzaniu nowych pokarmów. Oto podpowiedzi, jak kreatywnie odkrywać z dzieckiem świat warzyw i owoców.

Pierwsze warzywa dla niemowląt
Pierwsza sensoryczna restauracja dla niemowląt przy Northcote Road w Londynie powstała dzięki Ella’s Kitchen. To brytyjscy specjaliści w temacie organiczna żywność dla niemowląt. Na nowo wymyślili owocowo - warzywne dania podając je w formie alternatywnej do przecierów w słoiczkach – zakręcanych saszetkach. Takie danie dziecko pałaszuje samodzielnie, zasysając jego zawartość prosto do buzi.
Zaskakujące warzywno - owocowe kompozycje to bio obiadki i bio desery dla niemowląt. Podane są w inspirujących zestawieniach smakowych: w kategorii 4 m+ to np. puree z marchwi i jabłka w towarzystwie pasternaku, lub przecier z marchwi, patata i brokułu.

W kolejnym etapie rozszerzania diety (7m +) to m.in.: warzywa pieczone + soczewica, lub warzywa gotowane z cheddarem.
 

Dlaczego dziecko powinno bawić się warzywami i owocami
Filozofia Ella’s Kitchen to spojrzenie na rozszerzanie diety z perspektywy dziecka: maluchy muszą próbować nowe rzeczy wiele razy, zanim w nich zasmakują. Rozłożone w czasie odkrywanie nowego pokarmu, to mniejsze ryzyko plucia i odwracania głowy od talerza. Za to większe prawdopodobieństwo rozwinięcia pozytywnych nawyków żywieniowych.
Jak maluchy odbierają jedzenie zmysłami? Za przykład niech posłużą banany. Jeśli mama jadła te owoce w ciąży, dziecko zna już ich smak. Jako niemowlę ogląda je w książeczkach, nawet tych czarno – białych. A kiedy banany wcinają inni domownicy, czuje ich zapach i może dotknąć gładkiej skórki.  Wreszcie przychodzi moment, gdy samo wyciąga po nie rączkę.

Żywność organiczna dla niemowląt w restauracji
Ella's Kitchen's Weeny Weaning Restaurant to przede wszystkim place zabaw, dedykowane różnym zmysłom oraz część restauracyjna. Jest tu mały ogródek z pachnącymi ziołami: bazylią, rozmarynem, pietruszką. Drugą strefę tworzą cytryny, banany, jabłka i mango pokrojone tak, by wydobyć ich smakowity aromat.

Kolejna przestrzeń to miejsce, gdzie dzieci raczkują i biegają na bosaka eksplorując powierzchnie o różnych strukturach: futrzane, chropowate, szeleszczące. Następny kolorowy plac zabaw wypełniony jest prawdziwymi owocami i warzywami, które dzieci oglądają i odkrywają, jak im się tylko podoba. Jest też specjalna strefa dźwięku, gdzie maluchy grają na instrumentach z warzyw i owoców. To nie żadne faux pas, jeśli któremuś przyjdzie ochota na ich spróbowanie.


 

Po zabawie czas na przekąskę - przy dużym stole bobasy samodzielnie zamawiają danie, wybierając jedną z plansz na dotykowym tablecie. W menu dania główne i desery w trzech kategoriach wiekowych: 6m+, 7m+ i 10 m+. Potrawę można zjeść na miejscu lub zabrać do domu, jako, że podawana jest w zakręcanej saszetce. Rysunki na opakowaniu budzą skojarzenia z niedawnymi obiektami zabawy. 

W Polsce przekąski od Ella's Kitchen (w tym wiele wartościowych propozycji dla małych wegetarian, dzieci na diecie bezglutenowej i bez mlecznej) zamówicie dzięki Kidy.pl

A warzywny plac zabaw warto zrobić w domu - jak, podpowiemy w drugiej części tekstu o Ella's Kitchen.