Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Żywienie niemowląt i pierwsze warzywa – nie tylko marchewka i ziemniaczek

Wprowadzanie warzyw u niemowląt to pretekst do kulinarnych odkryć. Jakie warzywa dla niemowlaka? Szukamy tych najbardziej cennych pod kątem składników odżywczych. Prawdziwe superfood to warzywa zapomniane, jak pasternak, jarmuż, dynia. To alternatywy dla marchewki i ziemniaczka. Oto przewodnik po sezonowych warzywach, o których warto sobie przypomnieć przy rozszerzaniu diety niemowląt.

Pierwsze warzywa dla niemowląt - jeśli chcemy podejść do sprawy naukowo możemy mierzyć je specjalną jednostką opisującą gęstość składników odżywczych. Stworzyła ją CDC  - poważana amerykańska agencja ds. zwalczania chorób, która zleciła sporządzenie rankingu warzyw najlepszych pod względem dostępnych dla organizmu ludzkiego mikroelementów. Na pierwszych miejscach tej listy znajdziemy warzywa mało znane lub z pozoru mało atrakcyjne. Pora sobie je przypomnieć


Pasternak – alternatywa dla ziemniaka

To warzywo, tak jak i marchew pochodzi z rodziny selerowatych. Często rośnie na dziko i ponieważ nie jest popularnym warzywem raczej trzeba szukać go na eko tragach. Pasternak w naszej kuchni to prawdziwy powrót do korzeni – w Polsce do XVIII wieku  był podstawowym warzywem, kiedy nieznane były jeszcze ziemniaki, marchew i buraki. Używano go do przyrządzania zup i potraw mięsnych. Spożywamy korzenie pasternaku, które z wyglądu łudząco przypominają pietruszkę, ale smak i zapach mają inny. Pasternak ma wysoką wartość odżywczą w postaci skrobi, cukrów, białka i witamin z grupy B oraz witamina C.

Jak przyrządzić pasternak? Może być dodatkiem do zupek (zamiennik ziemniaka), czy warzywnego gulaszu. Śmiało może być również potrawą jednodaniową. W wersji dania bio dostępny jest w ofercie marek zdrowej żywności Holle i Lebenswert. 

Puree z Pasternaka można podawać jako jedno z pierwszych stałych dań dla niemowląt, które skończyły 4 miesiąc życia.


Dynia – urozmaicenie od marchewki
o warzywo, które przybyło z Ameryki, ale i w naszych warunkach ma doskonałe warunki uprawy. Warto na stałe włączyć ją do diety rodziny. Jako obiadek dla niemowląt może być podawana już po 4 miesiącu życia, jako świetna alternatywa dla marchewki. Na bazarkach można znaleźć wiele gatunków dyni, każda z nich jest doskonałym źródłem cennych składników: białka, cukrów i tłuszczów, prowitaminy A i E oraz wszystkie mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kolor potraw z dyni zachęca do smakowania, łatwo też nadać jej różne smaki od słodkiego po pikantny. Planując podanie dyni kilkumiesięcznemu dziecko warto zainspirować się tym, jak przyrządzona jest w wersji bio dania od Lebenswert. Może to być bardzo proste dwuskładnikowe puree dynia z ziemniakami, dynia z pełnoziarnistym ryżem (Humana).

Natomiast Holle proponuje Holle Danie BIO Cukinia i dynia z ziemniakami.

Szpinak i jarmuż - pychota z ryżem
Aby w diecie nie zabrakło ważnych składników jak wapń i żelazo nie możemy zapominać o zielonych warzywach liściastych. Pomyślisz zaraz o szpinaku, ale czy wiesz, że zawartość wapnia, magnezu, żelaza i potasu w liściach jarmużu jest najwyższa spośród wszystkich warzyw? Dodatkowo jest on łatwo wchłaniany przez organizm i ze względu na bogactwo tych ważnych minerałów i witamin polecany jest dla dzieci.

To ciemnozielona roślina, jest z najstarszych pochodnych kapusty.  W diecie najmłodszych szpinak i jarmuż mogą być dodatkami do zup oraz być podawane w formie puree. Po ugotowaniu jarmuż ciągle zachowuje wiele ze swoich wartości. Niemowlętom w trakcie rozszerzania diety można podawać puree ryżowo – szpinakowe (Lebenswert, Holle) lub obiadek z ziemniaczkami i szpinakiem od Humana, już po 4 miesiącu życia.


Wybierając pierwsze warzywa w żywieniu niemowląt warto też pamiętać o brokułach, gdyż małe dzieci chętnie je jedzą. Jak skomponować danie z brokułami dla niemowlaka? Np z pełnoziarnistym ryżem (Holle).

Jakie warzywa dla niemowląt? Po inspiracje na warzywne bio obiadki zaprasza Kidy.pl

 

 

W tekście wykorzystano fragmenty książki „Zapomniane warzywa”, Teresy Lewkowicz – Mosiej, dostępnej w wraz z innymi inspirującymi publikacjami w e sklepie dla mądrych rodziców Kidy.pl