Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Obiadki dla niemowląt – co mówią etykiety na słoiczkach

Czy kupując gotowy obiadek dla niemowlaka warto czytać etykiety i analizować składniki? Co można znaleźć w takim słoiczku poza warzywami czy mięsem?

Oczywiste jest, że dania dla niemowląt nie powinny zawierać sztucznych aromatów, barwników i konserwantów. Ale jest jeszcze cała grupa spożywczych dodatków zupełnie niepożądanych w żywności dla niemowląt. Są to: sól i cukier, substancje wiążące i zagęszczające oraz sztuczne witaminy. 

Rodzic na wczesnym etapie żywienia maluszka powinien mieć również możliwość wyboru obiadku bez zawartości glutenu, białka mleka czy jaj w razie ryzyka alergii. Wówczas przy opisie produktu warto szukać informacji – np. „niskie ryzyko wystąpienia alergii”.

Na co jeszcze warto zwracać uwagę kupując obiadki dla niemowląt?

Obiadki dla niemowląt – wszechobecność cukru
Cukier znajduje się w wielu produktach, które nie są słodyczami, bo wzmacnia smak. Dodawanie cukru w tym charakterze budzi wątpliwość w produktach dla dorosłych, tym bardziej nie powinno go być w obiadkach dla niemowląt. To puste kalorie, bez wartości odżywczych, za to z wieloma możliwymi skutkami ubocznymi. 

Tak jak w produktach dla dorosłych, również w daniach dla niemowląt, cukier może występować pod różnymi postaciami np. syropu owocowego – wówczas odłożmy takie danie na półkę. Wyjątkiem są cukry naturalne jak fruktoza, pochodzące z samego owocu, występujące w daniach typu owocowe puree. Jeśli są uwzględnione w tabeli wartości odżywczych jako cukry, ale nie są wymienione w składzie oznacza to, że nie zostały sztucznie dodane przez producenta.

Obiadki dla niemowląt – zagęstniki i zapychacze
W tym charakterze w obiadkach występują: skrobia kukurydziana, skrobia modyfikowana i mączka ryżowa. Nie są to składniki szkodliwe, ale kupując gotowy obiadek warto mieć świadomość, że podaje się dziecku pełnowartościowy posiłek, a nie danie, którego część nie ma żadnej wartości odżywczej. Dobry obiadek zawiera maksimum 5 składników. Im więcej dodatków, tym gorzej świadczy to o produkcie. Czasem warto zwrócić uwagę na zawartość wody – np. w puree owocowym dla niemowląt  jest ona zupełnie niepotrzebna i może spełniać rolę wypełniacza. Bardzo niepożądane składniki to substancje spulchniające – uwaga na wodorowęglan sodu.

Obiadki dla niemowląt - sztuczne witaminy
Wzbogacanie potraw dla niemowląt to działanie, do którego tradycyjni producenci są bardzo przywiązani. Ale to wcale nie jest dobre! Owszem rodzic wie, że dziecku w okresie wzrostu potrzebne są witaminy, żelazo i wapń. Ale mikroelementy dodane w procesie produkcji są syntetyczne, a więc gorzej a może wcale nie przyswojone przez organizm maluszka.To świeże owoce i warzywa oraz dobrze skomponowana dieta są najlepszych źródłem witamin. 

Obiadki dla niemowląt - zawartość mięsa
W sklepach dostępne są obiadki z symboliczną zawartością mięsa. Czy traktować je jak obiadek mięsny, czy jako wstęp do diety wegetariańskiej? W wysokiej jakości produktach z żywności ekologicznej dla niemowląt w przypadku mięsnych obiadków zawartość wołowiny, indyka, czy kurczaka w daniach dla niemowląt (po 4. miesiącu życia) to zwykle 40% w połączeniu z pełnoziarnistym ryżem (Baby Sun, Holle). Wybierając takie danie podajemy dziecku mięso pochodzące z ekologicznej hodowli, od zwierząt, które chodziły po wolnym wybiegu, nie dostawały hormonów i spożywały naturalne pasze.

Istnieją dania w słoiczkach bliskie ideału, których skład jest godny polecenia. To dania od eko – producentów (Lebenswert, Baby Sun, Holle). Warto ich poszukać u eksperta w żywieniu niemowląt-  Kidy.pl