Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Naturalne przyprawy wspomagające odporność dzieci i niemowląt w okresie zimowym

Natura wyposażyła nas w drogocenne przyprawy, które nie tylko poprawiają walory smakowe potraw, lecz także często przyczyniają się do poprawy samopoczucia, budowania odporności, a także dzięki szerokiemu spectrum działania leczniczego, pomagają zwalczyć infekcje i różne dolegliwości. Warto takie przyprawy dodawać do potraw dla niemowląt i dzieci, szczególnie jesienią i zimą, kiedy choroby i infekcje zbierają największe żniwo.

 

Na budowanie odporności u dzieci i niemowląt wpływ ma wiele czynników. Codzienna aktywność na świeżym powietrzu oraz prawidłowe odżywianie to takie na które mamy bardzo duży wpływ. Wyjście na spacer to obowiązek, który winien znajdować się w planie dnia każdego dziecka. Co jednak jeść, aby przyczynić się do wzrostu odporności u dziecka?

 
Potrawy, które przyrządzamy dziecku powinny być zróżnicowane, a produkty użyte do gotowania dobrej jakości, najlepiej ze znanego nam źródła, z uwzględnieniem sezonowości zbiorów.
Jeśli do karmienia niemowląt i dzieci używamy dań gotowych, wówczas sezonowe warzywa i owoce mają mniejsze znaczenie, warto jednak pamiętać o jakości i różnorodności dań w czasie rozszerzania diety niemowląt.
 
Dania dla niemowląt i dzieci nie powinny być solone, słodzone i w żadnym wypadku nie należy dodawać gotowych przypraw lub kostek zawierających glutaminian sodu, konserwanty czy barwniki. Warto zaś sięgnąć do natury i wykorzystać jej dary w postaci przypraw dla urozmaicenia smaku dań.
 
Cynamon
 
Cynamon otrzymuje się z kory drzewa cynamonowego, wykazuje on właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Cynamon zapobiega również nadkwaśności i działa przeciwbiegunkowo. W medycynie ludowej cynamon był stosowany w celu poprawy apetytu u dzieci, a także w zaburzeniach trawienia – wzdęciach i nudnościach.
W kuchni polskiej najczęściej stosowany jest do wypieków i deserów zawierających jabłka.
 
Kiedy posiłek dla dziecka przyrządzamy sami warto dodać szczyptę cynamonu do owsianki lub kaszy, a podczas spaceru lub gdy do karmienia używamy dań gotowych świetną propozycją będzie Obiadek z jagnięcina z kuskusem i mango lub Zapiekanka z wołowiną i cynamonem po 10. miesiącu. Zimą warto pamiętać szczególnie o rozgrzewających właściwościach cynamonu i dodać go posiłku na przykład przed wyjściem z niemowlakiem na spacer.
 
 
 Imbir
 
Jest znaną na całym świecie przyprawą korzenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, działa także odkażająco. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Imbir jako przyprawa posiada charakterystyczny lekko cytrynowy aromat oraz ostry smak. Surowy imbir dodaje świeżości produktom o mało wyrazistym smaku (kaczka, wieprzowina, soczewica), zaś zmielone kłącze imbiru idealnie dopełni smaku musli, wypieków lub owocowych sałatek, które mogą stanowić wartościowy deser dla dzieci. Imbir dodany do potraw lub napojów ułatwia trawienie, niweluje uczucie pełności oraz rozgrzewa. W okresie jesienno – zimowym warto dodawać imbir do potraw i napojów, szczególnie w czasie przeziębienia, gdyż działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.
 
 
Czosnek
 
Pierwsza wzmianka o czosnku pojawiła się na tablicach w piramidzie w Gizeh, które liczą ok. 4500 lat. Powszechnie zwany naturalnym antybiotykiem, odznacza się silnym działaniem przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym. W kuchni może być dodany do większości potraw, najlepsze właściwości jednak osiąga spożywany na surowo, najlepiej 10 minut od rozgniecenia, gdyż po upływie tego czasu nastąpi optymalny wzrost stężenia allicyny. 
 
 
Mimo nieprzyjemnego zapachu, warto ubogacić dietę w tę prozdrowotną przyprawę, dodając ją do potraw szczególnie w okresie zimowym. Czosnek świetnie komponuje się z warzywami i mięsem, jest także obecny w gotowych produktach dla niemowląt i dzieci Ella’s Kitchen m.in. w  Obiadku BIO Wieprzowina z warzywami lub danie kuchni orientalnej Tajskie curry warzywne.
 
Stosując w kuchni naturalne przyprawy zapewniamy dziecku nie tylko różnorodność smaków, ale przede wszystkim możemy czerpać dobroczynne i prozdrowotne działanie mające na celu budowanie odporności, zwalczanie infekcji wirusowych, grzybiczych oraz bakteryjnych. Dobrodziejstwa natury dostępne są często na wyciągnięcie ręki, wystarczy po nie sięgnąć i cieszyć się ich bogactwem.