Marchew w sosie kremowym

Dla 1 osoby


Składniki:
1 mała cebula, 200-250 g marchwi, 3 łyżki margaryny bezmlecznej, woda, sól, 6 miarek preparatu Humana SL, 1 łyżeczka do herbaty mąki pszennej (nie stosować przy nietolerancji glutenu), cukier.
1 małą cebulę obrać, pokroić na małą kostkę, zeszklić z dwiema łyżkami rozpuszczonej marga- ryny.

 

Przygotowanie:
Marchew obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki, dodać do cebuli, posypać cukrem, dusić.
Dolać 175ml posolonej wody, dusić do miękkości przez ok. 10 min.
Wywar odstawić do ostygnięcia do ok. 50°C i wymieszać z odmierzoną ilością (6 miarek proszku) preparatu Humana SL, mocno ubić trzepaczką.
Rozpuścić na patelni 1 łyżkę stołową margaryny bezmlecznej, wsypywać mieszając 1 łyżeczkę do herbaty mąki pszennej i zasmażać do uzyskania jasno-żółtego koloru. Zasmażkę dodać do wywaru z Humaną SL, ubić trzepaczką uważając, żeby nie powstały grudki. Całość krótko podgrzewać, dodać sól i cukier do smaku. Podawać z siekaną pietruszką.
Zalecenie: Podawać do potraw mięsnych.
Rada: w taki sam sposób można przygotować wiele innych warzyw.