Puree z ziemniaków i marchwi

Dla 4 osób

Składniki:
woda, 7 miarek preparatu Humana SL, 3 łyżki stołowe oleju kukurydzianego (lub innego wysokogatunkowego oleju roślinnego), sól, 500 g marchwi, 2 cebule, 500 g ziemniaków, 30 g margaryny bezmlecznej, pieprz, kminek.

 

Przygotowanie:
Zagotować 250 ml wody, ochłodzić do ok. 50°C, dodać odmierzoną ilość (7 miarek proszku) preparatu Humana SL, mocno ubić trzepaczką, dodać 1 łyżkę stołową oleju i szczyptę soli,
ponownie dobrze ubić.
Marchew i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki. 2 cebule obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki stołowe oleju, zeszklić w nim cebulę, dodać przygotowane marchew i ziem- niaki oraz 1/8 l wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie tłuczkiem do ziemniaków ubić na purre warzywa i połączyć z mieszanką Humana SL i 30 g margaryny bezmlecznej. Dodać do smaku sól i kminek.