Tortellini z szynką

Dla 4 osób

Składniki:
woda, 7 miarek praparatu Humana SL, 1-2 łyżki stołowe oleju kukurydzianego (lub innego wysokogatunkowego oleju roślinnego), 10 g margaryny bezmlecznej, sól, 2 l rosołu z kurczaka, 250 g tortellini (okrągłe nadziewane pierożki - upewnić się, że do wyrobu nie stosowano mleka mleka krowiego oraz jakie użyto mięso i przyprawy), 1 ząbek czosnku, 150 g gotowanej szynki wieprzowej, 1 pęczek szczypiorku, 100 g tartej marchewki (gotowanej), zmielony owoc jałowca.

 

Przygotowanie:
Zagotować 250 ml wody, ochłodzić do ok. 50°C, dodać odmierzoną ilość (7 miarek proszku) preparatu Humana SL, mocno ubić trzepaczką, dodać olej i szczyptę soli, ponownie dobrze ubić.
Zagotować 2 l rosołu, dodać 250 g tortellini. Gotować przez 10-15 min, przecedzić przez sito. Garnek natrzeć wewnątrz ząbkiem czosnku, rozpuścić 10 g margaryny bezmlecznej, dodać
przygotowane tortellini, pokrojoną w paseczki szynkę i startą marchew, wlać mieszankę Hu- mana SL, wymieszać i dodać do smaku sól oraz zmielony owoc jałowca. Przed podaniem wsypać pokrojony szczypiorek.