Zupa kalafiorowa

Dla 4 osób

Składniki:
woda, 7 miarek preparatu Humana SL, 2 łyżki stołowe oleju kukurydzianego (lub innego wysokogatunkowego oleju roślinnego), sól, 250 g kalafiora, 40 g margaryny bezmlecznej, 40 g mąki, 1 żółtko, przyprawa do zup, pieprz, przyprawy ziołowe (tymianek, bazylia, utłuczone owoce jałowca)


Przygotowanie:
Zagotować 250 ml wody, ochłodzić do ok. 50°C, dodać odmierzoną ilość (7 miarek proszku) preparatu Humana SL, mocno ubić trzepaczką. Dodać olej, szczyptę soli i ponownie dobrze ubić.
250 g kalafiora podzielić na cząstki, umyć i gotować przez ok. 10-15 min. w 3/4 l posolonej wody. Wywar odsączyć przez sitko i w miarę konieczności dopełnić wodą do 3/4 l.
Rozpuścić 40 g margaryny bezmlecznej, dodać - mieszając – 40 g mąki, zasmażyć do uzyska- nia złoto-żółtego koloru.
Połączyć wywar z mieszanką Humana SL stale mieszając, żeby nie powstawały grudki, zagotować i trzymać na ogniu przez ok. 10 min.
Zaciągnąć żółtkiem (nie gotować), dodać zasmażkę, do smaku sól, przyprawę do zup, zmielone owoce jałowca lub inne przyprawy ziołowe i na koniec dodać ugotowane cząstki kalafiora.