Napój z buraków na serwatce

Napój dla dzieci po pierwszym roku życia. Smakuje również dorosłym.

Niezwykle smaczny i zdrowy.

Burak jest skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1 oraz kwas foliowy.

Piekąc buraki można wziąć ich większą ilość by potem wykorzystać je w zupach, sałatkach i napojach właśnie. Upieczone buraki są słodsze niż surowe czy przygotowane w każdy inny sposób.

W tym przepisie oprócz buraków wykorzystano serwatkę – jej lekka kwaskowatość plus słodycz buraków to świetne połączenie. Warto spróbować.

Jeśli wasze dzieci odmawiają choćby jednego łyka, można posłużyć się kolorowymi kubkami niekapkami – naprawdę warto by odrobinkę spróbowały i przekonały się czy im to smakuje.

 Składniki:

 Wykonanie:

Buraka/i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 200st aż będą miękkie (w zależności od ilości od 30 min do 1,5h). Studzimy.

Buraka obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera. Dodajemy wodę i serwatkę.

Miksujemy na gładki napój. Podajemy od razu.

Przepis pochodzi z bloga Dorota smakuje