Omlet z indykiem i natką pietruszki

Całe jajko podajemy maluchom od 11. miesiąca, mięso indyka od 7. miesiąca.

W 7. miesiącu mięso podajemy w ilości 2 łyżeczek (10 g) raz w ciągu dnia. W 8. miesiącu życia ilość mięsa należy zwiększyć do 3 łyżeczek (15 g), a w 10. do 4 łyżeczek (20 g). W wieku 1,5 roku dziecko powinno spożywać łącznie ok. 45 g mięsa.


Tym razem omlet wzbogacony został o mięso indycze (mięso to druga rzecz po żółtku, której moja córeczka nie chce jeść) oraz natkę pietruszki.


Składniki:
1 jajko najlepiej z hodowli ekologicznej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki gotowanego mięsa indyka najlepiej z hodowli ekologicznej
½ miarki mleka modyfikowanego Humana
1 łyżka wody Humana
1 łyżeczka łagodnej oliwy z oliwek extra vergine


 

Wykonanie:
Mleko rozpuszczamy w wodzie, łączymy z jajkiem, mięsem, pietruszką i oliwą, roztrzepujemy. Wylewamy w pojemnik parowaru. Parujemy ok 10 min.

 

Przepis pochodzi z blogaKarteluszki kulinarne Doroty

 

woda Humana