Placuszki z cukinii

Placuszki z cukini są bezglutenowe i bezmleczne, więc nadają się idealnie jako danie dla małego alergika.

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni dla najmłodszych, gdyż zawiera dużo wartości odżywczych, nie kumuluje metali ciężkich, jest lekkostrawna i delikatna w smaku.

Można ją doprawiać w różny sposób w zależności od tego, co nasze dziecko lubi najbardziej.

Dodatkowo forma niewielkich placuszków sprawdza się u dzieci najlepiej. Dzieci lubią brać jedzenie w rączkę.

Składniki:

Wykonanie:

Cukinie myjemy dokładnie i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Startą cukinię układamy na sicie i przyciskając odsączamy z soku.

Do miski wrzucamy odciśniętą cukinię, jajko, koperek, pieprz i kaszkę. Mieszamy.

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą, spryskujemy oliwą w sprayu i nakładamy cienkie porcje masy cukiniowej.

Smażymy po kilka minut z obu stron.

Przepis pochodzi z bloga Dorota smakuje