Świeży sok z marchwi

Świeży sok z marchwi dla dzieci i niemowląt to świetny pomysł na dostarczenie organizmowi witamin, a tego marchewce nie brakuje. Marchewka jest lekko słodka, więc maluszki bardzo lubią jej smak.

Taki świeży sok z marchwi może być czasami świetną alternatywą dla porcji warzyw, należy jednak pamiętać by wypić go jak najszybciej po wyciskaniu, gdyż traci cenne właściwości a jego przydatność do spożycia mija w ciągu doby.

Warzywa jakie wybieramy do soku powinny być zdrowe i nieuszkodzone – w żadnym wypadku nie można użyć tych, które mają ślady gnicia a jeszcze gorzej pleśni. Najlepiej jeśli pochodzą z upraw ekologicznych.

Najmłodsze 7 miesięczne niemowlaki zaczynają od 1 łyżeczki soczku dziennie. Ta ilość z wiekiem wzrasta jednak należy pamiętać, że maksymalna ilość to 50-100 ml dla maluszka w pierwszym roku życia i 150-180 ml dziennie, dla dziecka powyżej 1 roku życia.

Jeśli malec ma ochotę na więcej, należy soczki rozcieńczać wodą, najlepiej taką której nie trzeba przegotowywać np. wodą Humana.

 

Składniki:


Wykonanie:

Marchew obieramy i dokładnie myjemy.

Tak przygotowaną marchew przepuszczamy przez sokowirówkę.

Jeśli nie mamy sokowirówki można spróbować zetrzeć marchew na tarce o jak najmniejszych oczkach, a następnie odcedzić przez złożoną gazę, tkaninę muślinową czy bardzo gęste sito – choć to bardziej pracochłonne.

Przeciśnięty sok rozcieńczamy lekko wodą i podajemy.

Przepis pochodzi z bloga Dorota smakuje