Zupa cukiniowo – koperkowa

Użyte produkty w diecie dziecka: ziemniaki po 5. miesiącu, cukinia od 6. miesiąca, koperek od 8. miesiąca, por od 7. miesiąca, czosnek od 10. miesiąca.

Bardzo delikatna w smaku zupka.


Składniki:
1 większa cukinia lub 2 małe
3-4 ziemniaki
ząbek czosnku
1 cm plaster pora
listek laurowy
mały pęczek koperku
sól – ale ilość bardzo mała
masło 1 łyżka
mleko modyfikowane Humana do zabielenia


Wykonanie:
Do garnka władamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pora, czosnek w plasterkach, listek laurowy i gotujemy ok 15 min. Dodajemy masło, cukinię pokrojoną w kostkę oraz posiekany koperek i gotujemy jeszcze 5-8 min. Wyjmujemy listek laurowy, zupę miksujemy, przyprawiamy odrobiną soli. Zupę podajemy dziecku zabieloną mlekiem modyfikowanym bezpośrednio przed podaniem (zabielamy podawaną porcję).

Możemy podać też z porcją mięska lub rozkruszonym żółtkiem.

 

Przepis pochodzi z bloga Dorota smakuje