Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Cukrzyca ciężarnych

Wielu dietetyków zauważa, że czasie ciąży lepiej używać tłuszczy roślinnych, niż zwierzęcych. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego sprzyjają bowiem wystąpieniu cukrzycy ciężarnych. Cukrzyca ciężarnych to powikłanie groźne zarówno dla rozwijającego się płodu, jak zdrowia i mamy.

Gdy dowiesz się, o tym, że niebawem zostaniesz mamą, koniecznie  zmniejsz spożywanie pokarmów zawierających tłuszcze zwierzęce i cholesterol. Przekonują do tego wyniki badania przeprowadzonego przez amerykański Instytut Zdrowia na ponad 13 tys. kobiet.

Okazuje się, że przyszłe mamy, które spożywały największe ilości tłuszczów zwierzęcych były o 100 % bardziej narażone na cukrzycę w ciąży, niż te kobiety, które spożywały w tym samym czasie tłuszcze roślinne. Do powyższego równania musimy dodać dużą ilość cholesterolu w diecie opartej na tłuszczach zwierzęcych. Ryzyko zachorowania na cukrzycę ciężarnych zwiększa się o kolejne 45%. Należy przy tym dodać, że tłuszcze zwierzęce występują nie tylko w mięsie i wędlinach, ale również żółtych serach i gotowej żywności.

Zachęcamy przyszłe mamy do lektury działu Ciąża i poród na serwisie Bobosfera.pl, z którego pochodzi powyższy tekst.