Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Diety wysokobiałkowe zagrażają zdrowiu

Diety białkowe opierają się na zwiększeniu konsumpcji produktów wysokobiałkowych oraz zmniejszeniu spożycia węglowodanów i tłuszczy. Pozwalają na szybką utratę wielu kilogramów. Specjaliści są jednak zaniepokojeni i coraz częściej analizują i badają, czy diety białkowe nie wywołują reperkusji zdrowotnych.

 

Obawy co do diet białkowych mogą okazać się słuszne, na co wskazują ostatnie badania hiszpańskich uczonych.

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie uważają, że diety wysokobiałkowe, takie jak chociażby dieta Dukana, zwiększają ryzyko chorób nerek i pojawienia się kamieni nerkowych. Dzieje się tak poprzez zmniejszenie poziomu cytrynianu w moczu, zapobiegającego krystalizacji soli wapnia. Zmniejsza się także pH moczu. Wszystko to sprzyja tworzeniu się kamieni.

W celu zbadania ryzyka diet białkowych eksperci przeprowadzili badania na szczurach. 10 szczurów było karmionych dietą wysokobiałkową, składającą się w 45% z protein. Kolejne 10 stanowiło grupę kontrolną, której podawano normalne pożywienie. Eksperyment trwał 12 tygodni. Dla człowieka okres ten jest równoznaczny z dziewięcioma latami.

Podczas badania szczury, będące na diecie białkowej, straciły około 10% masy ciała. Pomimo tego poziom cholesterolu i tłuszczy we krwi nie zmalał. Zwierzęta te miały o 88% mniej cytrynianu we krwi od tych na zwykłej diecie. Współczynnik pH był natomiast o 15% bardziej kwaśny. W związku z tym zostały znacznie bardziej narażone na ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

RELATED


Oprócz nerek dieta obciąża również wątrobę. Istnieje także zagrożenie związane z odwapnieniem kości i zakwaszeniem organizmu. Stan ten prowadzi do rozwoju osteoporozy. W diecie istnieje też niedobór błonnika, a więc mogą pojawić się trudności z wypróżnianiem.

Ponadto nie spożywanie warzyw i owoców przez kilka dni powoduje brak ochrony anktyoksydacyjnej.
Naukowcy sugerują, że osoby przebywające na dietach wysokobiałkowych powinny być pod stałą opieką lekarską. Niektórych z wymienionych chorób można uniknąć poprzez zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Wysoka zawartość magnezu i potasu kompensuje kwasowość diet wysokobiałkowych.