Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Jak zmienia się skład mleka matki?

Każda kobieta karmiąca ma inne mleko i jednocześnie mleko każdej mamy zmienia się wraz z upływem czasu, ze zmianą pory dnia i zmieniającymi się potrzebami maleństwa.

Siara
wytwarzana jest do 4-5 dni po porodzie. Ma postać żółtawego płynu, podobnego nieco do śmietany zbierającej się na mleku. Siara zawiera dużo więcej białka, składników mineralnych i składników przeciwdziałających zarazkom i bakteriom niż mleko w kolejnym okresie. Jednocześnie zawiera nieco mniej tłuszczów i węglowodanów. Ma delikatne działanie przeczysz- czające i pomaga maleństwu w wydaleniu pierwszego stolca.
 

Mleko przejściowe
jest kolejną postacią, w którą przekształca się pokarm po 3-5 dniach. Jest go znacznie więcej, ale jest rzadsze, co jest odpowiedzią na rosnący apetyt noworodka. Zawiera dużo białka i przeciwciał.
 

Mleko dojrzałe
jego produkcja zaczyna się po 7-10 dniach i to nim dziecko jest karmione przez kolejne miesiące. Jest jeszcze rzadsze niż mleko przejściowe, może nawet wyglądać, jakby było rozcieńczone wodą. Po pewnym czasie jednak będzie miało biały kolor i gęstszą konsystencję dzięki zwiększonej zawartości laktozy i tłuszczów.
 

W przypadku przedwczesnego porodu może pojawić się mleko przedwczesne. Odpowiadając na zwiększone zapotrzebowanie wcześniaka na składniki odżywcze, zawiera ono dużo więcej białka, tłuszczów, soli mineralnych i witaminy A i E. Po upływie miesiąca jego skład upodabnia się do mleka kobiet rodzących o czasie i jedyną różnicą pozostaje wyższa ilość przeciwciał.
 


Następny artykuł