Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Cukier w diecie niemowląt

Cukier sprawia, że w buzi dziecka wytwarzają się kwasy niszczące szkliwo małych ząbków. Jeśli ze względu na starsze rodzeństwo, nie da się uniknąć słodyczy, należy wprowadzić kilka zasad, które zmniejszą negatywne skutki słodkości.

To może wydawać się zaskakujące, ale najlepiej jeśli dziecko spożywa słodycze podczas posiłków. Wtedy ilość śliny w ustach jest większa. Ślina pomaga zneutralizować skutki kwasu atakującego zęby.


Warto pamiętać, że czekolada i lukier są lepsze dla zębów malucha niż słodycze typu toffi, ponieważ szybciej się rozpuszczają. A kiedy maluch dostanie słodycze, zachęcaj go do zjedzenia wszystkiego za jednym zamachem. Cztery cukierki w ciągu 10 minut są lepsze dla jego zębów, niż jeden co pół godziny.

Niemowlaki i czekolada


Gdy pałaszowanie słodyczy zakończone, podsuń dziecku kawałek sera lub trochę mleka, aby jak najszybciej zneutralizować cukry. Absolutnie konieczne porządne szczotkowanie zębów!

 

Aby kontrolować spożywanie cukru warto sprawdzać jego zawartość nie tylko w słodyczach i ciastkach, ale również w napojach i gotowych daniach.


Aby sprawdzić, ile cukru jest w 100g, spójrz na skład, gdzie podana została ilość węglowodanów ( w tym cukrów):


Wysoki poziom cukru to więcej niż 15 g cukrów na 100 g ogółem


Niski poziom cukru to 5g wszystkich cukrów na 100 g lub mniej


Warto pamiętać, że wszystko co spożywamy w ciągu dnia składa się na ogólny bilans.