Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Dietetyk radzi: wigilijne potrawy dla niemowlaka

Gotowany rybi filet, pierożki z lekkostrawnym farszem, czerwony barszcz na warzywnym wywarze i kompot z suszu z małą ilością cukru - to potrawy, które zdaniem dietetyka w niedużej ilości możemy podać niemowlęciu podczas wigilijnej kolacji.

Wigilijna tradycja, która nakazuje spróbowania każdej z dwunastu świątecznych potraw, nie obejmuje niemowląt. Dzieci powyżej siódmego miesiąca życia mogą spróbować około pięciu wigilijnych smakołyków i to pod warunkiem, że są one przygotowane w sposób lekkostrawny. I chociaż powszechnie uważa się, że roczne dziecko może jeść wszystko to, co dorośli, podczas wigilijnej kolacji ta zasada może przynieść więcej szkody niż pożytku.
 

Dania z grzybami, makiem i octem nie dla maluchów

Wiele tradycyjnych potraw wigilijnych nie powinno być spożywanych przez małe dzieci. – „To dania z grzybami, makiem, octem, orzechami, pierniki, jak również ryby z ościami oraz wszelkie pokarmy tłuste i smażone.” – mówi dietetyk Justyna Jessa z Poradni Świadomej Mamy PrenaVita.

Trzeba pamiętać, że po świątecznych obfitościach nawet dorośli często cierpią na niestrawności. A wrażliwy przewód pokarmowy dziecka nie jest przystosowany do niektórych dań, szczególnie tych ciężkostrawnych. To, co dla dorosłych jest lekkostrawne, dla dziecka może być zbyt „ciężkie”, dlatego zasada lekkostrawności potraw dla dzieci jest obowiązkowa.

RELATED

Dla maluchów możemy więc przygotować specjalne wersje tradycyjnych potraw. Dla rocznego dziecka świetnym pomysłem jest ryba po grecku według nieco zmienionego przepisu . – „Najlepiej sporządzić ją z filetu chudej ryby, upieczonej w piekarniku (np. mintaja) oraz warzyw: marchewki, pietruszki, pomidora i pora. Takim daniem będą zajadać się nawet dorośli.” – podpowiada dietetyk Justyna Jessa.
 

Niektóre wigilijne potrawy dozwolone dla niemowlęcia

Na szczęście jest kilka wigilijnych potraw, którymi możemy poczęstować bobasa. Według specjalistki od żywienia, dziecko, które skończyło 6 miesięcy może spróbować trochę ryby podanej wyłącznie jako filet bez ości w postaci pieczonej lub gotowanej. Pierożki są dozwolone, ale pod warunkiem, że nie są smażone i nie zawierają zbyt ciężkostrawnego farszu - kapusty i grzybów.

Dzieci od 7. miesiąca mogą dostać barszcz czerwony przygotowany na wywarze warzywnym. Kompot z suszu jest dobrym napojem dla dzieci od 8. miesiąca życia, jednak pod warunkiem, że nie jest zbyt mocno dosłodzony. Można również podać dania z duszonych warzyw, czy sałatkę jarzynową, ale bez dodatku majonezu i jogurtu za to skropionej oliwą z oliwek. Jeśli do przyrządzenia sałatki użyjemy jogurtu mogą spróbować ją dzieci, które skończyły 11 miesięcy.
 

Święta to nie jest dobry czas na rozszerzanie diety niemowlaka

Specjalistka stanowczo odradza jednak rozszerzanie diety niemowlaka w świątecznym okresie. – „Nowe pokarmy należy wprowadzać w spokojniejszym czasie, gdy możemy dokładnie obserwować dziecko, czy np. nie ma reakcji skórnych, biegunek. Powinniśmy też przyjrzeć się bardziej subtelnym objawom - czy dziecko nie jest bardziej markotne? Świąteczny gwar nie sprzyja takim obserwacjom.” – dodaje Justyna Jessa.
 

Wigilijne słodkości –dla młodszych biszkopt, dla starszych pierniki

Niemowlętom nie powinno się podawać ciast wypiekanych z twardych margaryn, ze względu na ciężkostrawne tłuszcze w nich zawarte. Tej zasady powinniśmy przestrzegać cały rok, pamiętając, że tłuszcze trans obecne są również w wielu gotowych przekąskach typu słone paluszki.

Niemowlęciu można natomiast podać ciasta biszkoptowe nie zawierające kremów ani śmietany. Pierniki są dozwolone dla dzieci powyżej roku życia pod warunkiem, że nie mają alergii na miód ani orzechy.

Możemy jednak być pewni, że to nie stół będzie tym, co najbardziej zainteresuje maluszka w święta Bożego Narodzenia. W końcu aromaty wigilijnych potraw to tylko część świątecznej magii. A przecież są jeszcze choinka, prezenty i wspólne śpiewanie kolęd.