Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Dlaczego 70°C, czyli „wygoda czy bezpieczeństwo”?

Odpowiedź jest oczywista!
Na opakowaniach mleka początkowego Humana jest podana temperatura przyrządzania 70°C, co wyróżnia produkty Humana spośród innych mlek początkowych.

Ta temperatura jest powodem częstych zapytań rodziców, kierowanych do Serwisu Konsumenta Humana. Niektórzy rodzice uważają tę temperaturę za „niewygodną”, szukając niekiedy innych produktów, zalecających „lepszy i wygodniejszy” sposób przyrządzania.
Nic bardziej mylnego!

Temperatura przyrządzania 70°C podawana przez producenta Humana wynika wyłącznie z troski i odpowiedzialności za zdrowie Państwa dzieci. Humana, jako pierwszy producent mlek początkowych, wprowadziła zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia z 2007 roku, które taką właśnie temperaturę przyrządzania mleka dla niemowląt jednoznacznie zaleca.

Skąd bierze się to zalecenie?

Otóż bakterie chorobotwórcze są wszędzie: w powietrzu, na ściankach butelki, w naszym otoczeniu, jest to niestety nieuniknione. Przygotowując mleko, bakterie te dostają się także do przyrządzanego pokarmu. Im szybciej dziecko wypije całą porcję, tym lepiej, ponieważ tym mniej bakterii zdąży się namnożyć. W praktyce bywa jednak różnie, czasem pokarm przebywa w podgrzewaczu kilkadziesiąt minut, zanim zostanie wypity.

RELATED

I to jest właśnie krytyczny moment, którego zagrożenie bardzo zmniejsza zalecana temperatura 70°C. Dzięki niej ginie większość bakterii, które w ciągu następnych minut nie zdążą się namnożyć. Może to mieć ogromne znaczenie wobec dzieci poniżej 6. miesiąca życia, których naturalna bariera obronna może być jeszcze niewystarczająco rozwinięta. Stąd zalecenie temperatury 70°C dotyczy tylko mlek początkowych.

Zatem należy sobie odpowiedzieć na oczywiste dla każdego Rodzica pytanie: wygoda czy bezpieczeństwo? Wybór należy do Państwa.