Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Dlaczego warto włączyć kaszki do diety?

Kaszki można zacząć podawać już od szóstego miesiąca życia dziecka. Są smaczne i sycące, a dzieci je uwielbiają. Kaszki bardzo łatwo się również przyrządza. Wystarczy zalać produkt wodą lub modyfikowanym mlekiem. Przy tym zawierają wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka.

Wprowadzając kaszki do diety należy zacząć od tych bezmlecznych i bezglutenowych. Doskonale nadają się tu ryżowe kleiki i kaszki kukurydziane. Mają one  neutralny smak. Gdy dziecko przyzwyczai się do nowej diety, można sięgnąć po kaszki smakowe.

Kaszki wzbogacane kawałkami owoców, pozwalają dziecku poznać mnóstwo nowych smaków. Podawanie ich maluchowi jest więc doskonałym sposobem do oswojenia go ze zróżnicowaną dietą. Im więcej ich rodzajów i smaków dziecko pozna, tym chętniej będzie tolerował nowe dania w przyszłości.

Dla dzieci powyżej 9 miesiąca życia najlepsze są kaszki z 8 zbóż – pszenicy, kukurydzy, ryżu, owsu, żyta, jęczmienia, proso i sorgo.

Dostarczają cennych węglowodanów będących doskonałym źródłem energii. W owocowych kaszkach znajdują się cukry – glukoza, sacharoza i fruktoza. Stąd też dzieci bardzo szybko przyzwyczajają się do ich słodkiego smaku.

Wszystkie kaszki dla maluchów są dodatkowo fortyfikowane minerałami i witaminami, w tym wapniem i żelazem. Wapń wraz z witaminą D wzmacnia kości.

Zobacz: Kaszki dla dzieci na Kidy.pl

Natomiast żelazo zapobiega anemii. W czasie pierwszych miesięcy życia niemowlę wykorzystuje zasoby żelaza otrzymane od matki podczas życia płodowego. Po 4 – 6 miesiącach żelazo musi być więc dostarczane w pożywieniu.

Niektóre z kaszek zawierają także probiotyki. Odpowiadają one za równowagę flory jelitowej. Wpływają korzystnie na metabolizm, chroniąc malucha przed biegunkami i zaparciami. Podobne pożyteczne działanie wykazuje błonnik zawarty w owocach.

Oprócz kaszek można także podawać ryżowe puree z warzywami. Nie ma w nim cukru, jednocześnie pomaga dziecku przyzwyczaić się do nowych doznań smakowych. Po pewnym czasie można też wprowadzać kasze.