Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Ekologiczne i zwykłe kaszki dla dzieci – różnice w jakości

Kaszki dla dzieci i niemowląt to jedne z pierwszych i najpopularniejszych dań dla maluchów. Dzieci na ogół jedzą je bardzo chętnie i często – nawet codziennie. Tymczasem kaszka kaszce nie równa. Nie wszyscy rodzice zdają sobie sprawę, jak wielka jest różnica w jakości między kaszkami organicznymi a popularnymi kaszkami z hipermarketu.

Według stanowiska Polskiej Grupy ekspertów*, dotyczącego norm żywienia dzieci, w odżywianiu maluchów istotna jest nie tylko prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta, ale również jakość żywności. Jak zauważają eksperci:

„U niemowląt i małych dzieci mechanizmy obronne, które chronią je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego ważne jest, aby żywność przeznaczona dla dzieci pozbawiona była szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak metale szkodliwe dla zdrowia, środki ochrony roślin (pestycydy), nawozy sztuczne, niektóre substancje dodatkowe”*.

Z tego właśnie powodu specjaliści zalecają, aby wybierając produkty żywnościowe dla dzieci zwracać uwagę na pochodzenie warzyw, owoców, zbóż i mięsa. Dla najmłodszych poleca się produkty z upraw i hodowli ekologicznych, inaczej zwanych organicznymi. Nie stosuje się tam żadnych sztucznych środków ochrony roślin ani nawozów.

Tymczasem masowo produkowane kaszki dla dzieci i niemowląt, dostępne w hipermarketach, nie tylko nie spełniają wyśrubowanych, ekologicznych norm, ale zawierają zwykle szereg składników i dodatków, które w żadnym wypadku nie powinny się znaleźć w codziennej diecie dziecka.


Z jakich powodów lepiej wybierać dla dzieci kaszki ekologiczne?

Skład popularnych kaszek z hipermarketów nie jest zbyt przyjazny dla wrażliwego organizmu dziecka. Cukier, sól, aromaty, regulatory kwasowości, słodkie syropy, zwykłe mleko w proszku – nie są to pożądane składniki w codziennej diecie niemowląt.

Hipermarketowe kaszki to najczęściej kilka typowych wariantów smakowych: jabłkowy, malinowy, truskawkowy. Uważna lektura składu takiej kaszki wykazuje, że owocowy smak pochodzi zwykle z aromatu, a nie z owoców. A jeśli nawet w składzie takich masowo produkowanych kaszek są owoce, to ich ilość jest zazwyczaj znikoma.

Przykładowo, kaszka malinowa od komercyjnego producenta zawiera 0,6% naturalnego proszku malinowego, podczas gdy Kaszka ryżowo-kukurydziana z bananem i mango bio, marki ORGANIX, swój smak zawdzięcza między innymi składniom takim jak: 10% płatków bananowych i 5% liofilizowanego mango.

Kaszki ekologiczne z zasady nie zawierają cukru, soli, syntetycznych witamin i minerałów, ani szkodliwych, owocowych aromatów, nie mówiąc o substancjach konserwujących!

Producenci BIO, tacy jak HOLLE, ORGANIX czy TOPFER nie wzbogacają swoich kaszek w końskie dawki witamin i minerałów, gdyż jest to sprzeczne z założeniami żywności ekologicznej. W myśl prostej zasady – urozmaicenie codziennego jadłospisu jest najlepszym sposobem dostarczenia składników odżywczych. Jedyną witaminą, w jaką wzbogacane są niemal wszystkie kaszki ekologiczne dla niemowląt, jest witamina B1 czyli tiamina, ważna dla przemiany węglowodanów i ogólnego rozwoju.

BIO kaszki dla dzieci powstają z pełnoziarnistych kasz i zbóż, które w procesie produkcji nie tracą cennych składników, a jednocześnie są lekkostrawne.

Dlaczego warto dzieciom podawać ekologiczne kaszki pełnoziarniste?

Chodzi o to, aby najmłodsi korzystali z dobrodziejstw pełnego przemiału. Takie produkty, jak na przykład pełnoziarniste kaszki HOLLE, zawierają więcej cennych składników pokarmowych obecnych w zbożach. Są to białka, dobroczynne tłuszcze, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe.

Dodatkowo, podczas produkcji pełnoziarnistych kaszek dla niemowląt, stosuje się nieco inne procesy produkcji niż przy wytwarzaniu pełnoziarnistych produktów dla dorosłych. Celem jest zapewnienie kaszkom dla maluchów lekkostrawności. Ziarna, które znajdują się w kaszkach dla maluszków nie są surowe, grubo mielone lecz są tak dzielone, aby – zachowując cenne wartości – były jednocześnie odpowiednio lekkie dla delikatnego układu trawiennego dziecka.

Doskonałe kaszki organiczne, z certyfikatami BIO, polecane przez dietetyków znaleźć można w ekologicznym sklepie internetowym Kidy.pl

 

---------------------------------------------------------------------------------------

 *Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia,
Praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez Grupę Ekspertów w 2012 (normy żywienia zdrowych dzieci w 1–3. roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów). Standardy Medyczne Pediatria, 2012, T9.