Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Kaszki dla dzieci i niemowląt – dlaczego warto po nie sięgać

Mleczne i bezmleczne kaszki dla dzieci są zwykle stałym składnikiem jadłospisu maluchów już od 5. miesiąca ich życia. Często „towarzyszą” dziecku przez kilka kolejnych lat i są jedzone na wiele różnych sposobów. Jest mnóstwo powodów, dla których kaszki są tak popularne. Oto tylko niektóre z nich.

Kaszka jest zwykle jednym z pierwszych dań po które sięgają mamy podczas rozszerzania diety swoich pociech. Również wielu pediatrów bardzo pozytywnie odnosi się do kaszek, pod warunkiem, że są to kaszki stworzone specjalnie dla dzieci. Na te „dorosłe” wersje kasz również przyjdzie czas, ale trochę później.

Rodzice, którzy już od dawna podają swoim dzieciom te pożywne i lekkostrawne posiłki, z reguły dostrzegają i doceniają większość ich zalet. A ci, którzy właśnie wprowadzają kolejne rodzaje kaszek do diety maluszków, wkrótce zapewne dodadzą do poniższej listy również swoje własne powody, dla których warto sięgać po kaszki dla dzieci.

Dzieci zwykle bardzo je lubią!

Kaszki są łatwe do połykania, najczęściej mają kremową, delikatną konsystencję. Wiele z nich ma słodkawy posmak owoców lub smakuje ciepłym mlekiem. Na polskim rynku jest obecnie szeroka oferta różnego typu kaszek dla dzieci, wśród których każdy maluch może odnaleźć swoje ulubione smaki. 

Maluch ma możliwość jedzenia kaszki na różne sposoby

W zależności od wieku dziecka, jego upodobań, a także potrzeby chwili, możemy podawać mu kaszki na wiele sposobów. Można przyrządzać kaszki w postaci dość gęstego, sycącego posiłku z miseczki, ze zdrowymi dodatkami takimi jak:
- świeże tarte lub gotowane, rozdrobnione owoce – dla młodszych dzieci,
- drobno posiekane suszone owoce oraz bakalie i ziarna – dla starszaków.

Ale równie dobrze kaszka może być podawana w postaci ciepłego płynu z butelki – maluszki chętnie piją ją na dobranoc.

Kaszki mają szereg odmian, dostosowanych do potrzeb różnych dzieci

Organiczne, jaglane, mleczne, bezmleczne, pełnoziarniste i inne – kaszki są dziś dostępne w wielu różnych rodzajach. Dzięki temu poszczególne kaszki mogą być używane przez dzieci ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi, na przykład:

bezglutenowe – dla dzieci uczulonych na gluten lub dla tych, u których gluten ma być dopiero stopniowo wprowadzany,
kaszki dla alergika - dla maluszków uczulonych na gluten oraz niektóre inne składniki (charakteryzujące się prostym, przyjaznym dla małego alergika składem),
bezmleczne – przeznaczone do hipoalergicznego i bezmlecznego żywienia lub wykorzystywane przez mamy tam, gdzie dodatek mleczny nie jest potrzebny, na przykład jako domieszka do mleka modyfikowanego, którego jest dla danego dziecka najbardziej odpowiednie,
kaszki dobre na zaparcia – poprzez swój skład pomagają mamie walczyć z problemem zaparć u dziecka, na przykład kaszki pełnoziarniste lub te, w których ryż (mogący mieć delikatnie zapierające działanie) zastąpiony jest przez inny składnik roślinny, jak kukurydza,
kaszki organiczne – dla szczególnie wrażliwych maluszków lub dla dzieci, których rodzice mają najwyższe jakościowe wymagania, jeśli chodzi o produkty dla ich pociech.

Kaszki mogą być świetnym dodatkiem do różnych innych potraw, np.

- bezmleczne jednoskładnikowe – do zagęszczania zupek i sosików,
- mleczne lub bezmleczne owocowe – do robienia deserków: z owocami czy bakaliami lub do pieczenia ciasteczek (kaszka zamiast mąki).

Są łatwe i szybkie w przygotowaniu

Prawie zawsze są w kuchni, pod ręką. Można je bardzo szybko przygotować, gdy dziecko nagle zgłodnieje. Idealne są również w sytuacjach, gdy ktoś inny niż mama zostaje z dzieckiem – np. tata, który często jest mniej doświadczony w samodzielnym przygotowywaniu posiłków dla dziecka. A kaszkę potrafi przyrządzić każdy!

Wszystkie wymienione rodzaje kaszek znajdziesz w sklepie internetowym Kidy.pl