Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Kropla wody

W żywieniu maluszka bardzo istotny jest wybór odpowiednich produktów – świeżych, mało przetworzonych, o ograniczonej zawartości substancji dodatkowych, bogatych w składniki odżywcze, witaminy i minerały…

Warunków, jakie powinna spełniać żywność, którą wybieramy dla dziecka jest wiele i wszystkie, z punktu widzenia jego zdrowia, są istotne. Jednak nawet najlepszy jakościowo produkt nie będzie odpowiedni, jeśli nie spełni podstawowego kryterium – nie będzie dostosowany do wieku dziecka.


Tą samą zasadą należy kierować się przy zakupie wody. Wybór, jakiego dokonają rodzice, może pozytywnie lub negatywnie wpłynąć na zdrowie maluszka, dlatego warto go podjąć świadomie.

Polski rynek wód butelkowanych jest szeroki i stale się powiększa. Półki sklepowe zapełniają się nowymi markami wód oraz różnymi wersjami smakowymi znanych i chętnie kupowanych produktów. Z pozoru wszystkie są do siebie podobne. W rzeczywistości znacząco różnią się między sobą składem, a ten jest cechą decydującą o wyborze odpowiedniej wody dla maluszka.

RELATED


Zaleca się by dla niemowląt wybierać zawsze wodę niskozmineralizowaną, niskosodową (zawierającą mniej niż 500mg/l składników mineralnych). Wytyczne te podyktowane są faktem, iż niedojrzały i bardzo wrażliwy organizm małego dziecka, a w szczególności jego nerki nie są jeszcze przygotowane na obciążenie, jakim byłaby dla nich woda o wysokiej czy nawet średniej zawartości składników mineralnych. Wody „smakowe” ze względu na zawartość sztucznych substancji dodatkowych nie powinny być brane pod uwagę przez rodziców przy zakupach. Nawet niskozmineralizowane wersje zawierające dodatek naturalnych soków owocowych nie są polecane w żywieniu maluchów, ponieważ nie nawadniają tak dobrze jak woda bez dodatków i od pierwszych miesięcy życia kształtują nieprawidłowe nawyki żywieniowe.


Nie od dziś wiadomo, że czysta woda jest najzdrowsza. Najlepiej gasi pragnienie, oczyszcza organizm z toksycznych substancji powstających nieustannie w procesie przemiany materii.
Jest niezbędna do prawidłowej pracy całego ludzkiego ciała, bo to w jej środowisku zachodzą wszystkie procesy metaboliczne. Ograniczona zdolność magazynowania tego składnika diety i straty jakie ponosimy każdego dnia uruchamiają mechanizmy zmuszające nas do uzupełniania poziomu wody, chroniąc tym samym przed niebezpiecznym dla zdrowia i życia odwodnieniem. Szczególnie narażone są na nie niemowlęta. Ich organizm aż w 80% składa się z wody i to ona powinna stanowić większość dodatkowych napojów włączanych do jadłospisu dziecka w okresie rozszerzania diety.

Niestety wielu rodziców decyduje się na podawanie swoim pociechom wyłącznie soków, herbatek czy kompotów zapominając o cennych właściwościach życiodajnego płynu.


Woda to nie tylko zdrowy napój. Jest stale obecna w każdej kuchni stanowiąc podstawę większości posiłków, w szczególności mieszanek mlecznych, zup, sosów, potrawek, kaszek, kisieli, czyli potraw typowych dla menu maluszków, które dopiero wkraczają w wielki świat nowych smaków. Podobnie jak woda do picia, także ta wykorzystywana do gotowania potraw dla niemowląt powinna pochodzić z pewnego źródła, być bezpieczna pod względem chemicznym i mikrobiologicznym i zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych.

Wychodząc naprzeciw potrzebom maluchów i ich rodziców Humana stworzyła wodę, której skład został przystosowany specjalnie do potrzeb niemowląt i małych dzieci. Woda Humana ugasi zarówno pragnienie malca jak i umożliwi szybkie przyrządzenie kaszki, herbatki czy mlecznej mieszanki.

Dzięki unikalnemu procesowi technologicznemu pozwalającemu osiągnąć wysoką czystość mikrobiologiczną nie wymaga – w przeciwieństwie do wód butelkowanych - wcześniejszego przegotowania, a stała i ścisła kontrola składu daje rodzicom pewność dobrego wyboru.


 Mgr Agata Kleyny-Sowa, dietetyk