Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Kwas foliowy dla przyszłego ojca

Przyszły tata powinien dbać o swoją dietę. Bowiem to, co spożywa może w istotny sposób odbić się na zdrowiu jego nienarodzonego potomstwa. Do takich wniosków doszli kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu McGill w Montrealu. Przyszli ojcowie muszą więc spożywać więcej świeżych, zielonych warzyw, natomiast unikać śmieciowego jedzenia – grzmią specjaliści.

Żywność przyszłych ojców analizowali specjaliści z kanadyjskiego Uniwersytetu McGill w Montrealu. Według Maclean’s University Rankings jest to najlepsza medyczna uczelnia w Kanadzie, dlatego wyniki badań wywołały falę komentarzy w środowisku lekarzy i dietetyków na całym świecie.

Dieta ojca przed poczęciem dziecka może mieć wpływ na długoterminowe zdrowie potomstwa. Wykazały to badania przeprowadzone na samcach myszy. Dieta uboga w kwas foliowy, znany również jako witamina B9, szkodzi zdrowiu potomstwa badanych szczurów. Brak kwasu foliowego realnie zwiększa szanse na urodzenie się potomstwa z wadami wrodzonymi.

Czy to znaczy, że u ludzi również dieta ojca ma wpływ na potomstwo? Jest to wielce prawdopodobne. Są to z punktu widzenia nauki jedynie spekulacje, nie ma bowiem pewności, że podobne efekty jak u samców myszy występują u mężczyzn. Niektóre zależności wykryte u tych gryzoni nie pojawiają się podczas testów na ludziach.

Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny, zaliczany do grupy witamin B. W żywności znajduje się pod postacią folianów w liściastych warzywach. Największe jego skupienie znajduje się w szpinaku. Ważne źródło kwasu foliowego stanowi także sałata, brokuły, kapusta, szparagi i brukselka. W organizmie człowieka kwas foliowy jest syntezowany przez bakterie jelitowe.

Jeśli ojciec spożywa pokarmy ubogie w kwas foliowy, to ryzyko wystąpienia wad u potomstwa rośnie aż o jedną trzecią. Niedobór kwasu w diecie prowadzi bowiem do zmian chemicznych w DNA ojca, którego wzór jest przekazywany potomstwu przez plemniki. Być może kwas foliowy poprawia również jakość męskiego nasienia.

Przyjmowanie suplementów kwasu foliowego w celu zmniejszenia ryzyka wad rozwojowych u dziecka jest zalecane obecnie kobietom w ciągu pierwszego trymestru ciąży. Naukowcy z Uniwersytetu McGill w Montrealu sądzą, że dieta ojca uboga w kwas foliowy może również podnosić ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, autyzm oraz nowotwory.

Wyniki analiz kanadyjskich naukowców nie stanowią wystarczającego materiału dowodowego do stworzenia nowych wytycznych. Badania zostały przeprowadzone na niewielkiej grupie zwierząt, a nie ludzi. Wyniki są jednak zgodne z ogólnymi zaleceniami instytucji zdrowia publicznego.

Tak więc, warto zadbać o dietę przyszłych ojców.