Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.

Prebiotyki – źródło zdrowia czy modny temat?

W materiałach reklamowych skierowanych do rodziców najmłodszych dzieci coraz częściej pojawia się temat prebiotyków. Producenci żywności dla niemowląt chętnie rozszerzają asortyment oferowanych produktów o mleka i kaszki z dodatkiem tych składników.

Jeśli podczas lektury etykiety produktu przeznaczonego dla Twojego maluszka natkniesz się na informacje o prebiotykach nie obawiaj się, nie jest to wyłącznie chwyt marketingowy. Zasadność stosowania dodatku substancji prebiotycznych potwierdzają bowiem kolejne obserwacje i badania naukowe.

Nazwąprebiotyki określono grupę związków korzystnie wpływających na skład mikroflory jelitowej, a rezultatem tego działania jest pozytywny efekt zdrowotny. Ich budowa chemiczna jest zróżnicowana, cechą wspólną wszystkich jest odporność na działanie enzymów trawiennych.

RELATED

Prebiotyki są naturalnie obecne w wielu produktach żywnościowych. Dobrym źródłem są przede wszystkim warzywa i niektóre owoce – pory, cykoria, czosnek, cebula, szparagi, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, banany, cytrusy, a także zboża (owies, jęczmień) i ich przetwory, np. płatki zbożowe, kasze, pieczywo.

Maluszki karmione naturalnie od pierwszych chwil życia otrzymują prebiotyki wraz z mlekiem mamy. Pokarm kobiecy zawiera oligosacharydy – grupę substancji prebiotycznych, których pozytywne właściwości zostały do tej pory najlepiej poznane i udowodnione. Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi nie otrzymują tych składników wraz z pokarmem czego skutkiem jest odmienny, w porównaniu do niemowląt karmionych naturalnie, skład mikroflory jelitowej.

Najczęściej w mlekach modyfikowanych i innych produktach przeznaczonych specjalnie dla niemowląt można znaleźć dodatek takich prebiotyków jak galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy. Oba związki wykazują właściwości bifidogenne. Oznacza to, że pozytywnie wpływają na wzrost najbardziej pożądanych drobnoustrojów jelitowych – bifidobakterii oraz Lactobacilli, których dominacja wśród pozostałych mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy daje wiele korzyści i jest uznawana za jeden z kluczowych czynników decydujących o zdrowiu i dobrym samopoczuciu maluszków.

Zmniejsza m. in. występowanie alergii pokarmowej i wyprysku atopowego u niemowląt, pobudza układ immunologiczny wpływając tym samym na zwiększenie odporności, ogranicza rozwój mikroorganizmów patogennych chroniąc zarówno dzieci jak i dorosłych przed infekcjami.

Odżywianie i wpływ na wzrost dobroczynnych szczepów probiotycznych jest niezmiernie istotnym ale nie jedynym pozytywnym efektem działania prebiotyków. Związki powstające z nich na skutek działania flory przewodu pokarmowego, m.in. kwas octowy obniżają pH treści pokarmowej dodatkowo ograniczając rozwój niepożądanych mikroorganizmów chorobotwórczych. Są też istotnym źródłem energii dla komórek nabłonka jelita grubego.

Oligosacharydy mają udział w procesie dojrzewania układu immunologicznego oraz ośrodkowego układu nerwowego dziecka, a poprzez zwiększanie objętości treści pokarmowej i regulację pasażu jelitowego zmniejszają występowanie zaparć.

Wykorzystując tę wiedzę Humana stworzyła szereg produktów z dodatkiem dobroczynnych galaktooligosacharydów. Wśród propozycji znajdują się deserki mleczne Humana i mieszanki mleczne dla dzieci po 6. miesiącu życia: Humana 2 Premium, Humana HA 2 PremiumHumana Na dobranoc Premium . Dla dzieci starszych Humana przygotowała mleka następne Humana 3R o smaku jabłkowym lub z  dodatkiem smacznego puree z bananów.

Produktem o wyjątkowych właściwościach jest niewątpliwie Humana HN z prebiotykiem polecana szczególnie w okresie terapii biegunek. Dzięki dodatkowi prebiotyków pozytywnie wpływa na regulację pasażu jelitowego i odbudowę właściwej mikroflory jelit dziecka, a wysoka zawartość bogatego w błonnik puree bananowego ułatwia normalizację stolca.

 

Agata Kleyny-Sowa
Specjalista żywienia człowieka i dietetyki


Literatura:
Adamska I., Kupczyk K. i wsp. : „Profilaktyka alergii pokarmowej – hydrolizaty, probiotyki, prebiotyki”, Pediatria Współczesna. Gastroenterologia , Hepatologia i Żywienie Dziecka 2009, 11, 2, 47-52;
Fanaro S., Marten B. et al.: „Galacto-oligosaccharides are bifidogenic and safe At weaning: a double-blind randomized multicenter study”, JPGN, 2008, 48, 82-88;
Hozyasz K., “Probiotyki I prebiotyki – nowe propozycje w żywieniu niemowląt”, Nowa Pediatria 2004, 1, 21-24;
Stolarczyk A.: „Rola oligosacharydów w żywieniu niemowląt”, Nowa Pediatria, 2001, 4, 3-4;
Walkowiak J., Stężowska S.: „Prebiotyki  a alergia u dzieci”, Przegląd Pediatryczny, 2007, 37, 3, 299-302.