Na rynku pojawia się mnóstwo produktów typu superfood, które są jeszcze mało znane. Jednym z nich jest tybetański grzyb cordyceps, którego właściwości wciąż jeszcze nie są badane w Europie.
Co to jest i do czego służy?
Grzyb cordyceps (w Europie nazywany maczużnikiem chińskim) uważny jest za cenną roślinę leczniczą w krajach azjatyckich. Leczy się nią od dawna, o czym można dowiedzieć się z historii tradycyjnej medycyny chińskiej. W czym tkwi źródło jego pozytywnych właściwości? W cordycepsie można znaleźć wiele składników mineralnych i witaminy z grupy B. Nie brakuje też aminokwasów, których jest aż 16! Oprócz tego znajduje się w nim wiele cennych związków, które zostały uznane za pomocne we wspomaganiu leczenia różnych dolegliwości. Cordyceps kosztuje dużo, ponieważ jest trudno dostępny.
Zaleca się stosowanie go szczególnie osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie. Może być pomocny w stanach podwyższonego napięcia nerwowego i permanetnego zmęczenia. Zalicza się go do adaptogenów, czyli pomaga walczyć ze stresem. Cordyceps ma działać na różne dolegliwości płuc (np. przy astmie i róznych infekcjach) oraz nerek. Używa się go również przy chor0bach skóry, takich jak grzybica. Uznaje się, że pomaga też w przy cukrzycy typu II i ma dobry wpływ na układ immunologiczny.
Gdzie go można znaleźć i jak stosować?
Cordyceps dostępny jest m.in w preparacie do picia Fohow Oral Liquid, który uznaje się za najlepszy ze względu na wysoką zawartość surowca. Zanim jednak sięgniesz po jakikolwiek preparat z cordycepsem (i nie tylko), warto skonsultować się z lekarzem. Sprawdzenie składu i działania jest pomocne przede wszystkim przy różnych schorzeniach, o czym należy pamiętać.
Oprócz tybetańskiego grzyba jest jeszcze wiele innych roślin leczniczych z Dalekiego Wschodu, o których warto poczytać. Trzeba też pamiętać, że medycyna chińska podchodzi do każdego schorzenia holistycznie. Dlatego też leczy się człowieka, a nie tylko usuwa objawy choroby.